De veelbesproken merge waarbij de blockchain van Ethereum is gemigreerd naar een consensus mechanisme (Proof-of-Stake) – dat 99% minder energie verbruikt – is succesvol verlopen. Tijdens de migratie is slechts één block overgeslagen, en dat is minimaal, gezien de complexiteit van de upgrade. Toch is niet iedereen blij met het verdwijnen van de oude blockchain, in het bijzonder een groep Ethereum miners.

ETHW Core, een in Sillicon Valley gevestigde groep miners, heeft daad bij woord gevoegd en zet de Proof-of-Work blockchain voort. Zij hebben al sinds de eerste aankondiging van de overstap op het nieuwe model hun bezwaren geuit. Mining is niet langer nodig sinds de merge van Ethereum naar Proof-of-Stake, dus de inkomsten van de miners vallen op de Ethereum blockchain volledig weg.

Een andere hardfork genaamd Ethereum Fair (ETF) zag eveneens het daglicht na de merge. Poloniex, een cryptobeurs waar Justin Sun (Founder van TRON) mee is verbonden, is hiervoor verantwoordelijk. Zoals onderstaande grafieken laten zien, is de waarde van beide coins sinds de listing hard gedaald, al doet ETHW het in vergelijking minder slecht met een daling van 31,6% (tegen een daling van 95,9% van ETF).

Nieuwe Ethereum Hardforks in een prijsgrafiek: Ethereum Fair (ETF) prijsgrafiek (ETF/USD) + Ethereum PoW prijsgrafiek (ETHW/USD)
De marktwaarde van ETF (links) en ETHW (rechts), 1 week na de merge.

Of de Ethereum forks een succes worden is zeer de vraag. Het draaien van een Proof-Of-Work (POW) netwerk brengt nogal hoge kosten met zich mee. Een aantal belangrijke spelers op de DeFi markt, waaronder Tether (stablecoin USDT) en het Chainlink protocol, hebben aangegeven de ETHW hardfork niet te willen ondersteunen. Ook Vitalik Buterin, de CEO en oprichter van Ethereum, gaf eerder openlijk aan niets te zien in deze afsplitsingen.

Eric Wall X legt uit dat ETH PoW onmogelijk rendabel kan zijn
Twitteraar Eric Wall X beweert dat de ETH PoW hardfork onmogelijk rendabel kan zijn

BCH en Ethereum Classic

Zowel Bitcoin als Ethereum hebben in het verleden dergelijke afsplitsingen meegemaakt, waarvan er nog een aantal bestaan, zoals Bitcoin Cash (BCH) en Ethereum Classic (ETC). ETC zag na de merge een spike naar boven tot 39,72 USdollar. Er zijn dan ook behoorlijk wat miners overgestapt op dit netwerk. Ethereum Classic is in het verleden regelmatig doelwit van hackers geweest, zoals in dit artikel is beschreven.

Replay attacks

Een bekend gevaar dat hardforks met zich meebrengen, is de kans op zogenaamde replay attacks. Dit is een vorm van oplichting waarbij transacties worden onderschept, gedupliceerd en uitgevoerd op het andere, nog identieke netwerk. Zolang de netwerken nog niet zijn beschermd met een chain-ID, is handelen op het POW netwerk niet veilig.

De Ethereum hardforks zijn zeer speculatieve munten. Voor de gemiddelde handelaar is dit soort speculatie zeer riskant en wellicht iets om in eerste instantie met een afstandje naar te kijken.

ETHPoW Airdrops

Houders van Ethereum kunnen op sommige exchanges en bij een aantal brokers, waaronder Bitcoin Meester, een airdrop verwachten van ETHPoW (ETHW). Het aantal tokens dat zij zullen ontvangen is gelijk aan het aantal tokens dat zij ten tijde van de merge op de balans hadden staan.

Klik hier voor details over de Ethereum PoW airdrop bij Bitcoin Meester.