Staking is inmiddels geen onbekend fenomeen meer. Het voor een bepaalde periode vastzetten van cryptomunten op staking-apps of op cryptobeurzen levert vaak een aardige rente op. Hier wordt dan ook veelvuldig gebruik van gemaakt door crypto-investeerders. Maar de crypto industrie staat geen moment stil, en ook de ontwikkelingen op het gebied van staking volgen elkaar in rap tempo op. Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, is het inmiddels ook al mogelijk om non-fungible tokens (NFTs) te staken. Zo kondigde Sky Mavis, het bedrijf achter Axie Infinity, recentelijk NFT staking aan voor eigenaren van virtueel land in de videogame.
Hoe werkt NFT Staking?
Steeds meer uitgevers van NFT collecties bieden staking mogelijkheden aan. In ruil voor het vastzetten van hun NFTs ontvangen de houders ervan een beloning, zogenaamde rewards. In de meeste gevallen worden deze rewards uitgekeerd in het native token van het staking platform. Investeerders van land NFT’s op het platform van Axie Infinity ontvangen daarvoor bijvoorbeeld rewards in het AXS token. Met dit soort tokens kan worden gehandeld, gefarmd in liquiditeitspools of bijvoorbeeld gespaard worden voor andere NFTs of zelfs merchandise. Sommige projecten staan staking toe voor onbepaalde tijd, waarbij je je NFT elk moment mag weghalen. Andere collecties hebben een vaste ‘lock-up’ periode. Dat betekent dat vooraf bepaalde termijnen zijn gesteld waarbinnen je je NFT niet kan terugtrekken uit de staking pool.
Als NFTs worden gestaked, verdwijnen ze in principe van de marktplaatsen. Dit heeft tot gevolg dat er minder NFT’s worden aangeboden. Als het een populaire collectie betreft, heeft dat een gunstige invloed op de prijs. Het is in het belang van zowel de makers als de investeerders dat een NFT collectie waarde blijft realiseren.
Voordelen van NFT staking
Passief inkomen klinkt iedereen als muziek in de oren. Het ontvangen van beloning op ‘slapende’ NFT’s vormt de grootste pluspunt van staking. De hoeveelheid rewards per NFT hangt af van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld:
- De waarde van de NFT collectie;
- De ranking (hiërarchische waarde) van de NFT binnen de collectie;
- De tijd dat de NFT in de staking pool blijft staan, staking voor langere periodes kan relatief hoger worden beloond;
- De functie van de NFT, bijvoorbeeld het kunnen ‘leasen’ van in-game items aan gamers.
Investeerders die overtuigd zijn van hun NFT investering voor de lange termijn en deze willen hodlen, kunnen baat hebben bij staking. Mocht het uiteindelijk niets worden met het project dan kan de aankoopprijs misschien worden terugverdiend met de ontvangen rewards. Ook andere privileges kunnen worden toegekend aan stakers, zoals airdrops of gratis mints. Blijkt de collectie inderdaad een blue chip (zeer succesvol), dan is het het wachten dubbel waard geweest! Ook zijn er voorbeelden van native tokens die opeens fors in waarde stijgen, zoals onlangs gebeurde met het APE token dat werd uitgedeeld aan houders van Bored Ape Yacht Club NFTs.
Staking biedt nog een voordeel. Als veel verzamelaars van een serie hun NFT’s staken, is dat een goed teken voor de verwachting op termijn. Dit kan een waardevolle indicator zijn bij de afweging om wel of niet te investeren in een bepaalde NFTs, en om deze eventueel te gaan staken.
Risico’s
In principe is een NFT ‘non-fungible’ wat betekent ‘niet inwisselbaar’. De NFT’s van de meeste series hebben stuk voor stuk verschillende uiterlijke kenmerken. Voor de verkoop van een specifieke NFT moet zich een geïnteresseerde koper aandienen die juist die kenmerken interessant vindt. Dat is een groot verschil met cryptomunten. Het maakt iemand die ethereum koopt namelijk niet uit van wie de ethereum afkomstig is, alle ethereum is hetzelfde. Er zijn ook heel veel kopers van ethereum op de markt. Dat maakt transacties gemakkelijk en vlot.
Het verkopen van NFTs is dus minder eenvoudig. Er kan best veel tijd zitten tussen het moment waarop een eigenaar een NFT te koop aanbiedt, en de uiteindelijke verkoop daarvan. Zit jouw NFT vast in een staking pool met een lock-up periode, en de prijzen in de markt stijgen opeens hard, dan kan je een buitenkans missen!
Een ander risico laat zich uitleggen met het volgende doemscenario: er gebeurt iets waardoor het bergafwaarts gaat met het project en het vertrouwen in een NFT collectie opeens daalt. Een rugpull bijvoorbeeld, waarbij de organisatie opeens is vertrokken, de social media kanalen onbemand zijn en houders van de NFTs tegen beter weten in blijven speculeren op een goede afloop. De kans om in die situatie nog tijdig een koper te vinden voor je NFTs is zo goed als nihil. De meeste NFT investeerders kennen inmiddels de desillusie van een verzameling waardeloze jpeg’s in hun wallets!
Het hoeft niet altijd neer te komen op oplichting. Soms verlaat de geest de fles en is geen vooruitgang meer te zien bij een NFT project. Dit is overigens een risico dat ook bestaat als je geen gebruik maakt van staking.
Het is nogal afhankelijk van de collectie, maar het kan rendabeler zijn om je NFT op een marktplaats te koop te laten staan in de hoop een goede koper te vinden. Op die manier kan je meegaan met de marktbewegingen en de verkoopprijs daarop afstemmen.
De kleine lettertjes
Sommige tokens worden in oneindige aantallen in omloop worden gebracht. Het is erg onwaarschijnlijk dat deze tokens hun waarde behouden in de toekomst. In de whitepaper van een NFT project hoort informatie te staan over de distributie en het totaal uit te geven aantal tokens, de tokenomics. Dat zijn de ‘kleine lettertjes’ die niet mogen worden overgeslagen bij het doen van onderzoek alvorens te investeren, of te gaan staken.
Lang niet alle NFT collecties zullen erin slagen om de ‘hype’ rond het project levend te houden. De populariteit van een collectie hangt af van veel verschillende factoren en de concurrentie is moordend. Veel nieuwe en bestaande collecties zoeken naar de magische cocktail van design, interactie met de houders, beloning, technische ontwikkeling, marketing, inzet van influencers, opportune samenwerkingen en… nu ook staking. Begrijpelijk, want de aantrekkingskracht van NFTs op investeerders is enorm groot. De innovatieve mogelijkheden met NFTs binnen decentralised finance worden dan ook flink uitgebreid.
NFT staking-apps
Een aantal voorbeelden van apps voor NFT staking zijn:
WhenStaking NFT staking protocol – Gaming NFs
Axie Infinity Land Staking – Gaming NFTs
BAND Royalty Music NFT Staking – Muziek NFTs