De transactiekosten van het Ethereum netwerk schoten de afgelopen maanden hard omhoog, zo hard dat de totale miner fee van het Ethereum netwerk de afgelopen maand 6x hoger was dan dat van het Bitcoin netwerk. 

Crypto analyse bureau Glassnode laat zien dat de totale transactiekosten van het Ethereum netwerk vorige maand een recordhoogte van $166 miljoen dollar hebben bereikt, omgerekend 141 miljoen euro. Het Bitcoin netwerk had daarentegen een totaal van ‘slechts’ $26 miljoen dollar, omgerekend 22 miljoen euro.

Bron: Glassnode

Ethereum was een lange tijd het (veel) goedkopere netwerk, de afgelopen maanden zijn de kosten van het Ethereum netwerk echter hard omhoog geschoten. Dit heeft onder andere te maken met de DeFi hype. Afgelopen juni overtrof Ethereum voor het eerst het Bitcoin netwerk aan transactiekosten. In die maand werd de DeFi coin Compound gelanceerd wat zorgde voor de eerste tekenen van een ‘DeFi mania’.

Naarmate de DeFi-ruimte nog verder is gegroeid, is het verschil tussen Ethereum- en Bitcoin-vergoedingen toegenomen van slechts $10 miljoen in juni tot ruim $70 miljoen in augustus. 

Uit de data van Glassnode blijkt dat het verschil in vergoedingen tussen de twee netwerken in september is verdubbeld tot maar liefst $140 miljoen.

Ter vergelijking, in januari dit jaar bedroegen de Ethereum transactiekosten bij elkaar slechts $1,5 miljoen. HIVE Blockchain noemde DeFi als een belangrijke bijdragende factor bij het rapporteren dat het ongeveer $12 miljoen aan vergoedingen verdiende in het tweede fiscale kwartaal, 30% meer dan in het eerste kwartaal.

Als gevolg van de drukte op het netwerk worden de transactiekosten steeds hoger, sommige tokens hebben dan ook al transactiekosten bereikt van meer dan $60,- dollar per transactie.