De metaverse wordt steeds populairder, ook bij grote techbedrijven. Deze digitale werelden hebben hun eigen economie en omgeving, net als de echte wereld. Hierdoor kunnen gebruikers unieke ervaringen hebben. Het aantal metaverses groeit dan ook constant. Dit zijn 6 veelbelovende metaverse projecten in de crypto-wereld.

1. Decentraland

In de metaverse van Decentraland kun je diensten, goederen en content aanbieden en daarop verdienen. Hiervoor heb je een perceel nodig, dat je kunt kopen met LAND tokens. Dit zijn non-fungible tokens (NFTs) die bepalen wie eigenaar is van een stuk land. Deze virtuele stukken land kunnen erg populair zijn. Zo werd in 2021 een perceel verkocht voor 2,4 miljoen dollar.

De virtuele wereld van Decentraland ziet er simpel en pixel-achtig uit, maar er zijn al veel praktische toepassingen. Zo adverteren bedrijven bij drukbezochte percelen en kunnen gebruikers eigen gemeenschappen vormen. In de toekomst kan Decentraland gebruikt worden voor bijvoorbeeld onderwijs en virtueel toerisme.

>> Decentraland kopen

2. The Sandbox

De metaverse van The Sandbox richt zich vooral op spellen en het maken van content. The Sandbox is vergelijkbaar met Decentraland, hier kun je namelijk ook stukken land verkopen. The Sandbox werkt echter niet alleen met LAND tokens, maar gebruikt ook ASSET ERC-1155 tokens. Deze tokens gebruiken het Ethereum netwerk om veilig, verhandelbaar en weerbaar tegen hacken te zijn. Gebruikers verdienen deze tokens door bij te dragen aan de metaverse van The Sandbox.

>> The Sandbox kopen

3. Somnium Space

Somnium Space is een sociaal virtual reality (VR) platform. Deze metaverse heeft als doel om een leefomgeving te bieden waar communicatie, vermaak en handel mogelijk is. Hierbij richt Somnium Space zich vooral op VR. Zo willen ze bijvoorbeeld oog- en vingertracking mogelijk maken op het platform.

De valuta van deze metaverse heet CUBE. Samen met de zogeheten WORLD NFTs vormt dit de economie van Somnium Space. Deze WORLD tokens omvatten verschillende spelervaringen, zoals racespellen en casino’s. Somnium heeft meerdere grote samenwerkingen lopen met bedrijven zoals Microsoft.

4. Cryptovoxels

De metaverse van Cryptovoxels bestaat uit virtuele infrastructuur, zoals gebouwen en wegen. De software ervan draait op de Ethereum blockchain. Gebruikers kunnen vele verschillende dingen verhandelen. Denk aan stukken land, maar ook bijvoorbeeld kunstgalerijen en theaters. Dit gebeurt op OpenSea, een soort marktplaats waar je digitale goederen kunt kopen, verkopen en ruilen. Hier wordt Ether voor gebruikt, maar gebruikers kunnen ook Cryptovoxels Parcel (CVPA) kopen tijdens een wekelijkse veiling op OpenSea. CVPA tokens zijn NFTs, en staan symbool voor stukken land in de metaverse van Cryptovoxels.

5. Bit.Country

Bit.Country is een toekomstig netwerk van metaverses. Hier kunnen gebruikers eigen digitale werelden maken en deze aanpassen aan hun eigen voorkeuren. De simpele opzet van Bit.Country zorgt voor een pakkende ervaring. Deze metaverse bestaat uit 100.000 percelen land die je kunt kopen met NUUM, de token van Bit.Country. De eigenaar bepaalt wat er met het land gedaan wordt. Zo kun je adverteren, evenementen organiseren, of zelf content maken. Hoewel Bit.Country nog gelanceerd moet worden, is het een van de meest langverwachte metaverse projecten.

6. Webaverse

In Webaverse kunnen gebruikers meeslepende spel ervaringen maken en daaraan verdienen. Het platform draait op LAND en ASSET tokens. Daarmee kun je je werk tentoonstellen waar andere gebruikers voor betalen. Webaverse is te bereiken via een webbrowser en is geschikt voor VR. Het bestaat uit virtuele percelen. Deze vormen toegangspunten tot verschillende ervaringen. Het platform gebruikt een seizoensmodel, waarbij de content beschikbaar is voor een beperkte tijd.