Cryptocurrencies worden in tegenstelling tot veel andere sectoren niet gedomineerd door traditionele spelers. Daarom kan het voor zowel nieuwe beleggers als crypto-veteranen moeilijk zijn om te weten welke platforms en tools ze moeten gebruiken voor het meest actuele nieuws en analyses. Daarom vind je in dit artikel de top 5 tools, in willekeurige volgorde om verschillende soorten onderzoek naar al je favoriete altcoins. 

5. CoinMarketCap

Laten we om te starten beginnen met een eenvoudig maar handig platform. Hoewel de hoeveelheid onderzoek die je hier kunt doen vrij beperkt is, is het nog steeds een geweldige plek om de algehele staat van crypto markten door te nemen.

CoinMarketcap is een website waar veel informatie te vinden is over onder andere het handelsvolume van cryptocurrencies.CoinMarketCap biedt de basisstatistieken die je nodig hebt om uw onderzoek naar vrijwel elk crypto project en de bijbehorende munt of token te beginnen. Voor de markt als geheel vindt je het aantal crypto’s dat er is, de totale marktkapitalisatie en het totale volume, samen met bijvoorbeelde Bitcoin dominatie in de markt. Als we dan naar individuele cryptocurrencies gaan biedt CoinMarketCap alle basisprincipes zoals prijs, marktkapitalisatie, volume aanbod, een korte beschrijving en een paar andere dingen. 

Zie website >> Coinmarketcap.com

4. CoinMarketCal

Een andere tool om je te helpen up-to-date te blijven is CoinMarketCal. CoinMarketCal omvat alle evenementen die crypto handelaren helpen betere beslissingen te nemen.

CoinMarketCal biedt een kalender met alle evenementen die plaatsvinden rondom munten, inclusief kleinere munten. Denk hierbij aan lanceringen van een nieuw netwerk, een nieuwe token of airdrops.

Voor swingtraders biedt CoinMarketCal de perfecte basis voor handelsonderzoek, omdat veel crypto’s vaak ‘pumpen’ voor een groot event. Andere vormen van nieuws op de kalender kunnen exchange vermeldingen zijn.

Zie website >> Coinmarketcal.com

3. Lunar Crush

Om jezelf te behoeden voor talloze uren scrollen door YouTube, TikTok en Twitter om informatie te verzamelen over of de community positief is over een project, kun je Lunar Crush gebruiken. Lunar Crush verzamelt alle informatie die op internet te vinden is, van prijsacties tot Google-zoektrends. 

Een belangrijke parameter is de Lunar Crush Galaxy-score. Dit is een score die de crypto tegen zichzelf meet met behulp van vier verschillende prestatie-indicatoren. Wanneer deze indicatoren worden gecombineerd krijg je de Galaxy-score. Hoe hoger de score, hoe beter het project. Het andere classificatiesysteem is de Altrank. Dit vergelijkt de prijsacties en gegevens van het project met Bitcoin.

Zie website >> Lunarcrush.com

2. Tradingview

Tradingview is wat ons betreft een van de betere, zo niet de beste, grafiek en technische analyse tools die er is. Als je bekend bent met technische analyse is Tradingview een must have in je toolbox. 

Met Tradingview kun je een duidelijk beeld vormen van de trend en op basis daarvan een inschatting maken wat de koers van een coin zal gaan doen. Je kunt gelijktijdig koersen volgen van verschillende exchanges, prijsalarmen instellen en handige indicatoren als RSI, Supertrend en EMA (exponential moving average) instellen. Ze hebben niet alleen de meest bekende indicatoren geïntegreerd, maar ze stellen de gemeenschap ook in staat om hun eigen indicatoren te maken en deze te delen.

Zie website >> Tradingview.com 

1. Glassnode

Glassnode is een on-chain analysetool. Glassnode is een leverancier van blockchain-gegevens en -intelligentie die innovatieve on-chain-statistieken en -hulpmiddelen genereert voor belanghebbenden op het gebied van digitale activa.

Een daarvan is de netto niet-gerealiseerde winst/verlies (NUPL). Deze statistiek, zoals de naam al doet vermoeden, laat zien hoeveel actieve HODLers op winst versus verlies zitten. De reden dat deze statistiek waardevol is, is dat wanneer euforie toeslaat, steeds meer mensen op niet-gerealiseerde winsten zitten. Dit creëert natuurlijk een dreigende verkoopdruk die wacht om gerealiseerd te worden als er iets onverwachts zou gebeuren. 

Een andere handige metriek die vaak wordt gebruikt zijn actieve adressen. Het aantal adressen geeft perfect de adoptie op lange termijn van die crypto weer. Als actieve adressen toenemen, betekent dit verdere acceptatie, wat altijd bullish is, ongeacht over welke crypto we het hebben.

Dat zijn slechts twee van de vele nuttige statistieken die Glassnode te bieden heeft. 

Om in dezelfde categorie te blijven is hier nog een mooie analysetool: CryptoQuant -> https://cryptoquant.com/overview/btc-exchange-flows

CryptoQuant biedt visuele grafieken van zo ongeveer alles, bijvoorbeeld de totale volume aan instroom en uitstroom van en naar exchanges.

Het combineren van deze exchange statistieken met andere statistieken van sommige van de besproken platforms zou je een vrij uitgebreid beeld moeten geven van wat er aan de hand is.

Zie website >> Glassnode.com

Disclaimer: Bovenstaand stuk mag niet als beleggingsadvies worden beschouwd. Lezers moeten hun eigen onderzoek doen.