De interesse is kunstmatige intelligentie (AI) groeit de afgelopen maanden zeer snel. Het begin van deze groeiende interesse is waarschijnlijk toe te schrijven aan de release van ChatGPT. In navolging daarvan hebben grote Tech giganten als Google laten weten ook snel met AI toepassingen te komen. Er zijn verschillende crypto-tokens die een link hebben met kunstmatige intelligentie die de afgelopen week flink in waarde zijn gestegen. Een mooi moment om te kijken welke AI-tokens worden aangeboden op het Bitcoin Meester platform.

1. Wat is SingularityNET?

SingularityNET (AGIX) is een gedecentraliseerd platform dat ontwikkelaars in staat stelt om AI-diensten op de blockchain te creëren, delen en verhandelen. Het platform maakt gebruik van blockchain-technologie en smart contracts om een gedecentraliseerde marktplaats voor AI-diensten te creëren. Hierdoor kunnen ontwikkelaars AI-algoritmen, modellen en toepassingen op een beveiligde, transparante en toegankelijke manier bouwen, delen en gebruiken. We gebruiken een voorbeeld van een AI-model dat uitzoekt wat de goedkoopste vlucht is. Dit is afhankelijk van veel verschillende factoren, zoals het aantal personen waarmee je vliegt, de bestemming, het weer, personeelstekorten bij een vliegmaatschappij en een oneindig aantal andere factoren. Als jij met een groep op vakantie gaat en gebruik wil maken van het AI-model, moet je hiervoor betalen met AGIX. De ontwikkelaar van het model ontvangt hier dan ook een deel van.

Onderstaand de grafiek van SingularityNET. Hier is goed te zien dat de koers begin februari sterk stijgt.

Grafiek van SingularityNET
Grafiek van SingularilyNET op het Bitcoin Meester platform

2. Wat is Fetch?

Fetch.ai (FET) is een cryptocurrency en gedecentraliseerd platform voor het opstellen en uitvoeren van smart contracts en gedecentraliseerde toepassingen. Fetch streeft naar oplossingen voor verschillende industrieën zoals financiën, logistiek en energie door gebruik te maken van AI en blockchain technologie. Het Fetch-netwerk is ontworpen om taken zoals gegevensverzameling en -uitwisseling uit te voeren, waardoor bedrijven gemakkelijker toegang hebben tot de gegevens die ze nodig hebben. Het kopen en verkopen van data op de blockchain wordt gedaan door gebruikers die worden ondersteund met kunstmatige intelligentie. Fetch.ai biedt ook gelijk inzichten aan bij de data die ze verkopen. Eigenlijk is Fetch dus een beetje een kruising tussen Ocean Protocol en SingularityNET.

3. Wat is Ocean Protocol?

Ocean Protocol (OCEAN) is gebouwd op blockchain-technologie en biedt een veilige en transparante marktplaats voor datauitwisselingen. Ocean Protocol is een soort marktplaats waar verschillende data openbaar gemaakt worden. Het platform is gericht op het aanpakken van uitdagingen zoals datamonopolie, gebrek aan dataprivacy en data-silo’s in traditionele gecentraliseerde datauitwisselingen. De datasets die te koop zijn via het Ocean Protocol kunnen worden gebruikt voor het trainen van AI-modellen. Met het openbaar beschikbaar stellen van data hoopt Ocean Protocol de controle weg te houden bij grote bedrijven die al decennia aan data hebben geaggregeerd. Door data op de blockchain aan te bieden hebben start-ups ook toegang tot uitgebreide data waardoor ze beter kunnen concurreren met de gevestigde bedrijven.

Disclaimer: Bovenstaande tekst is een beschrijving van drie coins die worden aangeboden op het Bitcoin Meester platform. Dit is geen advies om een bepaalde coin wel of niet te kopen.