Het jaar 2021 was een goed jaar voor crypto, misschien wel het beste jaar tot nu toe. Altcoins die met duizenden procenten stegen en ook Bitcoin die alle oude records wist te doorbreken – en daar ver voorbij ging. Zoals altijd zijn er een aantal die het beter doen dan de rest. Wij hebben de 10 hardste stijgers van 2021 op een rijtje gezet!

*Deze top 10 is op basis van de prijs op 1 januari 2021 tot en met het hoogste punt van de coin in 2021 met gegevens van Coinmarketcap.com. Alle vermelde coins zijn verhandelbaar op Bitcoin Meester.

10. Polygon (MATIC) 16.563%

Het lijstje trappen we af met Polygon (MATIC). In 2021 is MATIC gestegen met maar liefst 16.563% – u leest het goed, ruim zestienduizend procent. Een rendement wat zelfs in de crypto wereld bijzonder te noemen is. Polygon is het platform achter MATIC en focust zich op de samenwerking tussen verschillende blockchains. Een van de grootste problemen die blockchains momenteel nog hebben. Dat mensen in de toepassing geloven blijkt wel uit de enorme stijging van het afgelopen jaar.

9. Solana (SOL) 17.208%

De volgende plek in het lijstje is voor Solana. Een project dat alles goed lijkt te hebben gedaan afgelopen jaar. Dat is dan ook terug te zien in de koers die met maar liefst 17.208% is gestegen.

Veelgehoorde problemen bij netwerken zoals Ethereum en Bitcoin zijn de lage snelheden en de hoge kosten. Iets waar Solana geen last van heeft. Solana is zo ontworpen dat de grote schaalbaarheid geen hoge kosten met zich meebrengt en de transactiekosten zullen niet omhoog gaan op de langere termijn. Naast al deze voordelen kan de eigenaar van SOL deze gebruiken om te staken en zo beloningen te verdienen.

Met meer dan 1000 transacties per seconde biedt het bovendien een goede infrastructuur voor het op een kostenefficiënte manier minten en opslaan van NFT’s.

8. Kadena (KDA) 20.757%

Blockchain heeft zich in de afgelopen jaren flink doorontwikkeld. Met name de snelheid van de verschillende blockchains en het gebruiksgemak zijn de afgelopen jaren verbeterd. Kadena is een van de partijen die veel bijdraagt aan deze ontwikkelingen met hun eigen netwerk. Dat het project vertrouwen krijgt van de community is terug te zien in de cijfers. Met een stijging van 20.757% staat Kadena op de 8e plaats in deze lijst met hardste crypto stijgers.

7. Fantom (FTM) 21.541%

Fantom is een directed acyclic graph (DAG) platform – Schrik niet, DAG is slechts een manier om data te verwerken en te ordenen dat steeds meer wordt gebruikt in de crypto wereld. Het DAG-mechanisme stelt netwerken in staat om samen te werken en veilig te blijven. Fantom gebruikt dit netwerk om decentralized finance (DeFi) diensten te leveren aan ontwikkelaars. Hierdoor zijn geen externe partijen nodig voor transacties wat de kosten laag houdt. De token van Fantom heet FTM. Hiermee kunnen gebruikers betalen en betaald krijgen op het platform.

Fantom is sinds 2018 op de markt maar beleefde in 2021 een echte doorbraak en steeg met 21.500%!

6. The Sandbox (SAND) 23.675%

Een van de toverwoorden van 2021 is metaverse. De plek waar het “echte” leven en het digitale leven elkaar ontmoeten wordt de metaverse genoemd. Zelfs het moederbedrijf van Facebook heeft de naam gewijzigd naar Meta om in te spelen op deze nieuwe technologie. Een van de grootste metaverse projecten is The Sandbox. The Sandbox biedt een online wereld, gemaakt voor en door de gebruikers zelf. De wereld is gebouwd op de Ethereum-blockchain. Spelers kunnen in de wereld bouwen, land kopen en bezitten, en geld verdienen met behulp van SAND tokens.

Dat dit het grote publiek wist te bereiken is terug te zien in de koers van de eigen SAND token. Met een stijging van maar liefst 23.675% in 2021 is de token goed voor een 6e plek in onze lijst met hardste stijgers.

5. Axie Infinity (AXS) 30.738%

De volgende in dit lijstje is Axie Infinity, en is ook een metaverse project. Axie Infinity is een blockchain-spel dat gebouwd is op het netwerk van Ethereum. Spelers kunnen in het spel “Axies” fokken, grootbrengen, laten strijden tegen elkaar en onderling ruilen. Axie Infinity omschrijft zichzelf als een spel dat is gebaseerd op Pokémon en Tamagotchi. Het gebruikt Non-Fungible Tokens (NFTs) als elementen in het spel, zoals unieke wezens en stukken land.

De token van deze online game heeft het nog beter gedaan dan The Sandbox en heeft een stijging van 30.738% doorgemaakt het afgelopen jaar.

4. Telcoin (TEL) 37.998%

Telcoin heeft misschien wel de meest enthousiaste community van alle coins die wij aanbieden op ons platform. En dat is niet zo gek als je stijging van het afgelopen jaar ziet. Met een stijging van 38.000% in een jaar tijd zouden wij ook enthousiast raken. Telcoin heeft als doel verbinding te maken met mobiele netwerken wereldwijd, waardoor een gemakkelijke conversie mogelijk is tussen mobiel telecomgeld, prepaid krediet en postpaid facturatie platforms. Ondanks dat het platform al sinds 2018 bestaat is 2021 hun absolute top jaar geweest.

3. BakeryToken (BAKE) 56.159%

Op plek 3 vinden we BakeryToken, misschien wel de meest bijzondere naam uit dit lijstje. Op 1 januari kon je 1 BAKE nog kopen voor slechts 1,5 cent. Op plek 3 vinden we BakeryToken terug met een stijging van 1.5 cent op 1-1-2021 naar 8.5 dollar op het hoogste punt in mei. Dit komt neer op een stijging van maar liefst 56.159%.

BakeryToken (BAKE) maakt deel uit van het BakerySwap-ecosysteem. BakerySwap is een voorbeeld van een gedecentraliseerde uitwisseling (DEX) die het Automated Market Making (AMM) protocol gebruikt. Een gedecentraliseerde uitwisseling vindt plaats tussen twee partijen zonder tussenkomst van een derde partij die de transactie goedkeurt. Bij deze gedecentraliseerde uitwisseling zijn er twee partijen nodig die met elkaar willen handelen. Om ervoor te zorgen dat er ook handel mogelijk is zonder de tweede partij is het AMM protocol ontwikkeld. Bezitters van crypto kunnen ervoor kiezen om hun coins als liquiditeit aan te bieden. Bij genoeg liquiditeit en zonder goedkeur van een tweede partij kunnen er vervolgens valuta worden geruild tegen andere cryptovaluta in liquiditeitspools.  

2. Gala (GALA) 81.391%

We hebben al een aantal metaverse projecten gehad in dit lijstje, maar er is maar 1 absolute winnaar uit die categorie. Die winnaar is Gala Games met een stijging van 81.391%. Van 0,1 cent per stuk naar 83,7 cent in minder dan een jaar tijd is een behoorlijke prestatie. Gala Games richt zich (zoals de naam doet vermoeden) op de gaming industrie. Gala Games is een ontwikkelaar van games op de blockchain. Het bedrijf is al sinds 2018 bezig met games ontwikkelen op de blockchain en heeft inmiddels 3 games live uitgebracht. 

1. Shiba Inu (SHIB) 46.000.000%

Je hebt winnaars, en je hebt Shiba Inu. Shiba Inu is een van de grootste hypes geweest van het afgelopen jaar en heeft misschien wel de grootste stijging ooit meegemaakt. Een stijging van maar liefst 46 miljoen procent. Elke euro die op 1 januari 2021 in deze munt geïnvesteerd werd was op het hoogte punt 460.000 euro waard.

Een belangrijke kanttekening is wel dat er maar weinig mensen zo vroeg bij waren en het de vraag is of er iemand tussen zit die niet al veel eerder zijn of haar SHIB van de hand heeft gedaan.

Volgens de SHIBA INU-website is SHIB de “DOGECOIN KILLER” en staat het vermeld op hun eigen ShibaSwap, een decentrale beurs. Shiba Inu is in augustus 2020 anoniem gemaakt onder het pseudoniem “Ryoshi”. Ryoshi zegt over zichzelf dat hij een “nobody” is en niet belangrijk.