Wat is Terra (LUNA)

Prijsvolatiliteit in cryptocurrencies is een bekend fenomeen bij vrijwel iedereen die in cryptocurrencies handelt. Een dag waarop de markt met meer dan 10% beweegt is niets geks voor de meeste cryptocurrencies. Bijna alle cryptocurrencies zien wilde prijsschommelingen. Voor een actieve handelaar is dit natuurlijk een leuke manier om winsten te pakken maar het vormt wel een belemmering voor de algemene acceptatie van de cryptovaluta als regulier betaalmiddel. 

Waneer je bijvoorbeel een online webwinkel runt wil je niet betaald worden in een valuta die binnen 24 uur zomaar 10% minder waar zou kunnen zijn. Wanneer we het hebben over grotere aankopen zoals bijvoorbeeld een hypotheek of een salaris wordt dit probleem nog erger. 

Gelukkig zijn er enkele projecten die zich richten op een oplossing, waaronder Terra.

Het team van Terra Protocol is van mening dat een elastisch monetair beleid de oplossing is voor stabiliteit voor cryptocurrencies, en dat een sterk fiscaal beleid de acceptatie van nieuwe cryptocurrencies kan stimuleren. Ze creëren dus een efficiënt fiscaal besteding regime.

LUNA is het native token van het Terra-netwerk, dat wordt gebruikt voor staking om het netwerk, het beheer en de onderpand voor de prijsstabiliteit van de stablecoins te beveiligen. LUNA is in wezen de ruggengraat en het fundament van het hele Terra-netwerk en ecosysteem.

Waarom Terra (LUNA)?

Terra is een blockchain-protocol dat zich met name richt op het terugdringen van de prijsvolatiliteit en hiermee een bredere acceptatie van cryptocurrencies ondersteunt. Het hele protocol wordt ondersteund door een mand met stablecoins die zijn gekoppeld aan verschillende fiat-valuta’s. Ze worden allemaal algoritmisch gestabiliseerd door de native asset van de blockchain, het LUNA-token. Een ander deel van het systeem helpt bij het vervangen van de huidige gecompliceerde en dure betaling oplossing die banken, betalingsproviders en creditcard netwerken gebruiken. Terra zorgt dus voor efficiëntie voor zowel de handelaren als de consumenten. Het project stimuleert nu al massale acceptatie via het partnersysteem CHAI, een Zuid-Koreaanse betaling gateway die al meer dan 2 miljoen gebruikers heeft. Hiermee hoopt het team een ​​breder systeem te creëren door naar andere delen van Azië te verhuizen.

Het primaire doel van LUNA is om het netwerk te beschermen door waarde in het Terra-ecosysteem te vergrendelen via een staking mechanisme. Tegelijkertijd stellen de houders van LUNA zichzelf natuurlijk bloot aan het prijsvolatiliteit risico van het LUNA-token zelf. Het inzetten van beloningen voor LUNA-houders is een manier om hen te stimuleren om deze risico’s op zich te nemen en LUNA op lange termijn vast te houden.

Conclusie

Het Terra-protocol is als het ware een centrale bank voor cryptovaluta. Het protocol biedt prijsstabiliteit in de vorm van algoritmes en slimme contracten middels een hybride ontwerp. Het biedt zowel stablecoins als een native staking valuta en hiermee biedt het dus ook beloningen voor gebruikers. De gestakede munten hebben een functie en dienen als onderpand voor de reserves. Het ontwerp van Terra is innovatief en verschilt hierin enorm van de meeste andere stablecoins. De stablecoins van Terra profiteren tevens van verbeterde decentralisatie. Zolang er voldoende transactiekosten zijn kan Terra gemakkelijk de kosten dekken die gepaard gaan met het gedecentraliseerde mechanisme en risicocompensatie. Met momenteel meer dan 2 miljoen actieve gebruikers heeft het protocol een solide basis weten op te bouwen en is het klaar om de volgende stappen te zetten. Een uitbreiding naar andere Aziatische landen staat op de planning.