Studenten van de universiteit van Malta hebben een gedecentraliseerde applicatie (dApp) gebouwd voor de aankomende verkiezingen voor haar studentenraad. Dat meldt de Times of Malta, een Engelstalig krant van het eiland, op 28 maart.

De nieuwe dApp is gebouwd op een blockchain aangeleverd door telecomgigant Vodafone, genaamd het ‘digital identity platform.’ De nieuwe app geeft studenten de mogelijkheid om op afstand anoniem te stemmen. Het systeem is transparant waardoor iedereen de openbare resultaten kan verifiëren terwijl de identiteiten van de stemmers privé blijven.

Volgens Joshua Ellul, directeur van de Center for Distributed Ledger Technologies (DLT) van de universiteit, is de universiteit de allereerste ter wereld die een studentenverkiezing houdt op een blockchain. Ook is de dApp het eerste project dat ontwikkeld is voor het Vodafone-platform:

“We zijn verheugd dat we de eerste use-case zijn geweest voor het Vodafone-platform, en voor zover we weten de eerste ter wereld zijn die een studentenverkiezing houden op een blockchain.”

Aldus Ellul. De mogelijkheid om op afstand te kunnen stemmen heeft zo zijn voordelen in deze onzekere tijden. Veel landen zijn momenteel op slot of hanteren in elk geval social distancing door de uitbraak van het coronavirus (COVID-19). Ellul zegt:

“Vooral in deze tijd is het, gezien de huidige situatie, belangrijk om over een stemmechanisme op afstand te beschikken dat vertrouwen en transparantie mogelijk maakt dankzij de op blockchain-gebaseerde oplossing.”

Hij voegde onlangs op een bericht op LinkedIn nog het volgende daaraan toe:

“Gezien de huidige COVID19-situatie en onze maatregelen om de curve af te vlakken, zorgt deze oplossing voor een op afstand, transparant, verifieerbaar en anoniem verkiezingsproces door het gebruik van blockchain en smart contracts.”

De Maltese studenten volgen de masteropleiding ‘Blockchain en Distributed Ledger Technologies’ op de universiteit van Malta. De cursus bestaat sinds oktober 2019. Het eiland loopt al enige tijd voorop als het gaat om deze technologie. Malta staat in de industrie dan ook bekend als het ‘blockchain-eiland.’