In de wereld van (crypto)trading zijn er verschillende hulpmiddelen beschikbaar om succesvol te kunnen handelen. Een voorbeeld van dergelijke hulpmiddelen zijn stop-loss en stop-limit orders.

Stop-loss order

Een stop-loss order kan worden gebruikt om eventuele verliezen te beperken. Stelt u zich voor dat u een coin koopt voor €100,-. In het ideale scenario wordt deze coin steeds meer waard, maar het is echter ook mogelijk dat de waarde daalt. Als veiligheidsmaatregel kunt u ervoor kiezen om een stop-loss order te plaatsen. Dit houdt in dat de coin wordt verkocht als deze een bepaalde waarde bereikt. Indien u bijvoorbeeld niet meer dan €15,- verlies wilt maken kan er een stop-loss order gezet worden op €85,-. De coin wordt dan automatisch verkocht tegen de marktprijs. De marktprijs kan soms vliegensvlug dalen, waardoor het mogelijk is dat u minder ontvangt dan het bedrag waar u uw stop-loss order had ingezet. Het kan dus zo zijn dat de marktprijs op het moment van verkopen lager is dan €85,-, in dit geval ontvangt u bijvoorbeeld maar €78,- voor de verkoop van uw coin.

Stop-limit order

Een stop-limit order biedt meer zekerheid dan een stop-loss order. Bij een stop-limit order kan er een minimum of maximum prijs worden ingesteld waarvoor een coin verkocht of gekocht mag worden. Voor een stop-limit order moeten er twee prijzen worden ingesteld. De eerste is de ‘stop’ prijs. Dit is de prijs waaronder een coin automatisch wordt verkocht. De tweede prijs is de ‘limiet’ prijs. Hier kan u bepalen wat de minimale prijs is waartegen de coin wordt verkocht. Indien de ‘stop’ prijs wordt vastgesteld op €85,- en de ‘limiet’ prijs op €80,-, dan zal de coin worden verkocht voor een prijs tussen de 80 en 85 euro. Het is ook mogelijk dat de marktprijs heel snel daalt nadat deze de €85,- heeft bereikt. Indien de marktprijs onder de €80,- ligt op het moment dat de order volbracht moet worden, dan zal deze niet worden uitgevoerd omdat dit bedrag onder de limiet ligt.

Voor- en nadelen

Het gebruiken van een stop-loss order kan handig zijn omdat van tevoren het maximale verlies bepaald kan worden, echter kan dit ook een nadeel zijn. Als de koers van een coin plotseling zakt maar snel weer herstelt, is de order al wel doorgevoerd en is de coin dus verkocht, mogelijk tegen een slechte marktprijs. Een stop-limit order biedt de mogelijkheid om een minimale verkoopwaarde te kiezen. Een voordeel hiervan is dat een coin niet wordt verkocht als deze onder een bepaald bedrag komt, waardoor grote verliezen dus niet gerealiseerd worden. Een nadeel is dan weer dat de koers verder kan zakken waardoor het verlies uiteindelijk juist groter is.