De activiteit op de Bitcoin-blockchain vertraagt ​​omdat miners bijna alle lopende transacties in de mempool verwerken.

Voordat verstuurde bitcoin worden verwerkt komen ze eerst in een wachtrij te staan: de bitcoin mempool (Memory Pool).

De mempool is een soort wachtrij die elke full node voor zichzelf bijhoudt. Wanneer een node de transactie verifieert komt hij terecht in de mempool. Daar wacht de transactie netjes op het moment dat een bitcoin miner hem oppikt en in een block verwerkt.

Aangezien de Bitcoin (BTC) halving in minder dan acht uur zal plaatsvinden, registreert de blockchain een lage activiteit. Momenteel ligt het aantal wachtende transacties rond de 4.000 – ongeveer twee blocks aan transacties.

Hoewel de blockchain nooit volledig leeg is geweest vanwege een constante stroom van nieuwe transacties, lijkt de vraag dusdanig laag te zijn dat het netwerk alle inkomende verzoeken kan verwerken.

Dit is niet geheel ongebruikelijk, aangezien de vraag sterk verschilt tussen verschillende tijdstippen van de dag. De laatste keer dat de mempool “leeg” was, was op 6 mei, volgens de gegevens.

Unconfirmed transactions in the last two weeks

Onbevestigde transacties in de afgelopen twee weken. Bron: jochen-hoenicke.de

Afgelopen dagen zag het netwerk echter een piek in activiteit toen de koers flink steeg, en vervolgens ook weer daalde.

Stilte voor de storm

Netwerkactiviteit wordt vaak bepaald door grote prijsbewegingen, waarbij handelaren zich haasten om hun BTC vanaf hun wallets naar beurzen te sturen. Op 10 mei vond er een daling plaats waarbij het netwerk ook weer een piek zag in het gebruik. Vandaag lijkt de koers zich echter stabiel te houden.

De halvering vindt naar verwachting vanavond tussen 20:00-21:00 uur plaats, dat is halverwege de Amerikaanse handelsdag, waarbij de effecten mogelijk worden gecombineerd met invloed van traditionele markten. Het directe gevolg van de halvering van de prijs is moeilijk te voorspellen, aangezien de afname van nieuw geslagen BTC in contrast staat met het bekende effect van ‘buy the rumor, sell the news’.

Een beursrally zou een positieve weerslag kunnen hebben op de prijs van Bitcoin, hoewel de Europese markten momenteel in een lichte rode kleur handelen.