Staken wordt beloond in (en met) crypto, maar wat is staking? Hoe werkt staking? En waarom zou je crypto willen staken?

Staking kan je zien als een minder resource-intensief alternatief voor het minen. Staken is niets meer dan het aanhouden van funds in een cryptocurrency-wallet om de veiligheid en operaties van een bepaald blockchain netwerk te ondersteunen. In ruil voor het vasthouden van je munten ontvang je beloningen, meestal in de vorm van crypto.

Om beter te begrijpen wat staking is kijken we eerst naar het proof of Stake (PoS) consensusmechanisme. PoS is een consensusmechanisme waarmee blockchains efficiënter kunnen werken met behoud van decentralisatie.

Wat is Proof of Stake (PoS)?

Het Bitcoin netwerk maakt gebruik van een zogeheten Proof of Work (PoW) consensusmechanisme. Transacties worden in blokken verzameld en vervolgens aan elkaar gekoppeld in de blockchain. Hierbij is er sprake van een onderlinge concurrentie tussen de miners om een puzzel op te lossen in de vorm van een rekenprobleem. De miner die deze puzzel als eerste oplost mag het block toevoegen aan de blockchain en ontvangt in ruil een beloning in de vorm van bitcoin (BTC). Dit houdt het netwerk veilig, maar tegelijkertijd kost het een hoop energie welke beter verdeeld zou kunnen worden. 

Als oplossing is er Proof-of-Stake bedacht. Het belangrijkste verschil is dat de deelnemers aan het netwerk hun ‘stake’ (munten) kunnen vasthouden. Met bepaalde tussenpozen wijst het protocol een deelnemer aan om een block te valideren. Zo worden de deelnemers die nieuwe blocks maken niet gekozen op basis van hun computer vermogen zoals bij PoW, maar worden de deelnemers gekozen op basis van de hoeveelheid munten die zij in bezit hebben.

Hoe werkt staking?

Proof of Stake-blockchains produceren en valideren nieuwe blokken door het proces van staking. Bij staking zijn validators betrokken die hun munten vasthouden, zodat ze met specifieke intervallen willekeurig door het protocol kunnen worden geselecteerd om een ​​blok te verifiëren. Meestal zijn deelnemers met een grotere stake eerder aan de beurt om gekozen te worden als validator. Blocks kunnen zo worden geproduceerd zonder daarvoor gespecialiseerde mining hardware nodig te hebben. ASIC-mining vereist een aanzienlijke investering in de hardware. Bij staking vereist het slechts een directe investering in de cryptocurrency zelf. 

Hoewel elke Proof of Stake-blockchain een specifieke stake valuta heeft, gebruiken sommige netwerken een systeem met twee tokens, waarbij de beloningen in een tweede token worden betaald.

Op een heel praktisch niveau betekent staking gewoon dat je geld in een geschikte wallet houdt. Hierdoor kan vrijwel iedereen verschillende netwerkfuncties uitvoeren in ruil voor beloningen. 

On-chain versus off-chain staking

Binnen staking kan er onderscheid gemaakt worden tussen on-chain en off-chain staking. Bij on-chain staking wordt er gebruik gemaakt van de blockchain zelf. On-chain staking is dus alleen mogelijk bij munten die gebruik maken van een proof-of-stake netwerk. Een aantal voorbeelden hiervan zijn Avalanche (AVAX), Polkadot (DOT) en Kusama (KSM). Munten die on-chain staking aanbieden doen dit als onderdeel van hun consensus algoritme.

Munten die geen gebruik maken van een proof-of-stake consensus algoritme zijn bijvoorbeeld Bitcoin (BTC). Bitcoin maakt gebruik van een proof-of-work consensus algoritme. Dat betekent dat er geen staking rewards mogelijk zijn vanuit het netwerk. Maar hoe kan het dat Bitcoin dan toch te staken is tegen een beloningspercentage?

Dit is een voorbeeld van off-chain staking. Hierbij worden de rewards uitbetaald door het platform zelf. Daarom zijn de off-chain staking rewards over het algemeen ook lager dan bij on-chain staking. Dit is een stukje extra service voor de gebruikers van het platform.

Wat is een stakingpool?

Een staking pool is een groep mensen die een bepaalde munt of token bezitten en die hun middelen samenvoegen om hun kansen te vergroten om blokken te valideren en beloningen te ontvangen. Ze combineren hun krachten en delen de beloningen die ze ontvangen in verhouding tot hun bijdragen aan de pool.

Het opzetten en onderhouden van een stakingpool relatief veel tijd en expertise. Een staking pool is over het algemeen het meest effectief op netwerken waar de toetredingsdrempel (technisch of financieel) relatief hoog is. Veel pool beheerders heffen dan ook een percentage over de stake beloningen die onder de deelnemers worden verdeeld.

Behalve dat, kunnen pools extra flexibiliteit bieden voor individuele stakers. Meestal moet een stake voor een vaste periode worden vastgehouden en heeft meestal een opname- of opnametijd die is vastgelegd in het protocol. De meeste stakingpools vereisen echter een laag instapbedrag en voegen geen extra opnametijden toe. Hierdoor kan deelname aan een stakingpool in plaats van solo staking ideaal zijn voor nieuwe gebruikers.

Staking bij Bitcoin Meester

Momenteel biedt Bitcoin Meester staking aan voor alle stablecoins met 3% rente op jaarbasis. Dit wordt dagelijks uitbetaald en er zit geen minimum op qua tijd of bedrag. We zijn hard bezig om ook staking aan te kunnen bieden voor andere munten. Zodra we dit rond hebben zullen we dat nieuws delen op onze blog en sociale kanalen.