Half april kwam het bedrijf Sorare groot in het nieuws in Nederland omdat enkele Ajax-spelers op hun eigen wedstrijden zouden hebben gegokt. Sorare is een Frans bedrijf dat fantasy-football aanbiedt. Mensen die het spel spelen kunnen digitale voetbalkaartjes kopen, verkopen en verhandelen op de Ethereum blockchain. Als een speler goed presteert komt er meer vraag naar zijn kaartje en wordt de kaart dus ook meer waard. Met deze uitleg is Sorare niet direct een gokplatform, omdat klanten niet direct winst wordt beloofd. Bij een gokplatform werk je namelijk met quoteringen en kansen. Als je bijvoorbeeld een bedrag inzet op de winst van team A, dan krijg je bijvoorbeeld 2,39 keer je inleg terug, dit is een quotering. In een casino kan je zelf je kansen berekenen. Bij het spel roulette krijg je bijvoorbeeld je inleg dubbel terug als je op rood inzet en het balletje op rood valt. Bij Sorare worden dus geen concrete winsten beloofd. Het is meer een platform waar gebruikers (risicovol) kunnen beleggen. Als een gebruiker bijvoorbeeld een kaartje heeft van Messi, dan hoopt deze gebruiker dat Messi een goede wedstrijd speelt waardoor de vraag naar zijn kaartje stijgt. Het kan echter ook gebeuren dat Messi een slechte wedstrijd speelt of niet wordt opgesteld. Zijn kaartje zal dan niet stijgen in waarde en de gebruiker blijft achter met een nutteloze NFT.
Sorare is actief op een zeer nieuwe markt. In verschillende landen zijn de autoriteiten er ook niet over uit aan welke regels Sorare moet voldoen. De Gambling Commission van de overheid van het Verenigd Koninkrijk waarschuwt consumenten bijvoorbeeld dat Sorare geen licentie heeft van deze commissie. Klanten van Sorare worden in het Verenigd Koninkrijk dus niet beschermd door regels die daar gelden omtrent gokken. De commissie zegt hier ook bij dat ze er nog niet over uit zijn of Sorare wel moet voldoen aan regels omtrent gokken, of dat hun diensten niet met gokken te maken hebben. In Nederland houdt de Kansspelautoriteit Sorare ook nauwlettend in de gaten Eredivisie-spelers cashen op eigen wedstrijden in crypto-gokspel.

Los van het feit dat Sorare dus in donkergrijs gebied opereert op de gokmarkt, is het bedrijf ook actief op de cryptomarkt. Om NLos van het feit dat Sorare dus in grijs gebied opereert op de gokmarkt, is het bedrijf ook actief op de cryptomarkt. Om NFT spelerskaarten te kopen kunnen klanten met hun creditcard ether kopen op Sorare. Hiervoor is geen identificatie controle vereist. Naast de kritische blik van de kansspelautoriteit is Sorare dus ook in overtreding van de regels die door de DNB zijn opgesteld. In Nederland is het namelijk verboden voor partijen om crypto aan te bieden zonder aan bepaalde eisen te voldoen. Dit gaat bijvoorbeeld om het Know Your Customer principe en de wet ter voorkoming van witwassen en de financiering van terrorisme (wwft). Sorare heeft in Nederland geen licentie van de DNB.

De KNVB heeft overigens geen bezwaar tegen Sorare. In reactie op vragen van BNR nieuwsradio omtrent de activiteit van Ajax spelers laat de KNVB weten dat hun tuchtrecht niks zegt over NFTs en dat ze daarom niet direct actie zullen ondernemen. Wel laten ze weten dat ze dit nieuwe fenomeen nauwlettend in de gaten zullen houden. Dit ‘fenomeen’ is overigens niet zo heel nieuw. Sorare is opgericht in 2018 en is ondertussen 4,3 miljard dollar waard. Daarnaast maakte de eredivisie in februari van 2021 bekend een samenwerking aan te gaan met Sorare.
De integriteit van het voetbal
In de aanloop naar de bekerfinale van Ajax tegen PSV halverwege april werd bekend dat Daley Blind en Davy Klaassen hun kaartjes van Onana hadden verkocht en daarvoor in de plaats een kaartje van Maarten Stekelenburg hebben gekocht. De officiële opstelling was op dat moment nog niet bekend, maar de Ajax spelers wisten dus klaarblijkelijk wel dat Stekelenburg het doel zou verdedigen in plaats van Onana. De KNVB heeft in hun reactie laten weten dat de integriteit van het voetbal voor hun de hoogste prioriteit heeft. Het feit dat voetbalspelers aan de poort hun euro’s inruilen voor ether doet niet af aan het feit dat er nog steeds gespeculeerd wordt op prijsveranderingen waar de spelers zelf invloed op hebben. Omwille van de duidelijkheid en volwassenheid van cryptohandel zou het het beste zijn als de clubs, de KNVB en Eredivisie CV snel met regels komen en tot die tijd hun eigen verantwoordelijkheid nemen.
Sinds het nieuws over de betrokkenheid van Ajax-spelers op 15 april naar buiten is gekomen is er op het account van Daley Blind niet veel veranderd. De transacties gaan gestaag door en Blind heeft een flinke selectie opgebouwd.

Kenneth Taylor -de andere speler die werd genoemd in het stuk van BNR- heeft opmerkelijk genoeg op 14 april vrijwel al zijn NFTs verkocht en heeft sindsdien alleen nog zijn eigen kaartje in bezit.

Disclaimer: De accounts die hier te zien zijn in de screenshots worden door BNR genoemd als de accounts van Daley Blind en Kenneth Taylor. In screenshots in het artikel van BNR zijn beide accounts in het bezit van een vinkje. Dit vinkje is inmiddels weggehaald.