Solana is een van de grootste stijgers van het afgelopen jaar. Met een stijging van meer dan 27.000 procent is het project uitgegroeid tot een vaste top-10 coin.

Volgens onderzoek van de Bank of America is Solana zelfs zo hard gegroeid dat het netwerk in de loop van de tijd marktaandeel kan winnen van Ethereum.

De Solana-blockchain zou het “Visa van het digitale activa-ecosysteem” kunnen worden, omdat het zich richt op schaalbaarheid, lage transactiekosten en gebruiksgemak. Dit zijn precies de punten waar Ethereum tegenaan loopt. Op het Ethereum netwerk liggen de kosten op piekmomenten gigantisch hoog, duren transacties relatief lang en is schaalbaarheid een van de grootste problemen. In 2020 deelde Uniswap gratis hun eigen tokens uit welke werden verstuurd over de Ethereum blockchain met een volledig opgestopt netwerk tot gevolg. 

Solana is sinds de lancering in 2020 sterk in gebruik toegenomen. Het heeft meer dan 50 miljard transacties verwerkt. Ter vergelijking, Visa heeft in een jaar 164,7 miljard transacties verwerkt. Solana heeft daarnaast een totale waarde van meer dan $11 miljard opgeslagen en is gebruikt om meer dan 5,7 miljoen non-fungible tokens (NFT’s) te minten. Solana is geoptimaliseerd voor gebruik door consumenten, zoals microbetalingen en gaming.

“Solana geeft prioriteit aan schaalbaarheid, maar een relatief minder gedecentraliseerde en veilige blockchain heeft compromissen, geïllustreerd door verschillende netwerkprestatieproblemen sinds de oprichting”, zei de schrijver van het gepubliceerde rapport Alkesh Shah. “Ethereum geeft prioriteit aan decentralisatie en beveiliging, maar dit gaat ten koste van schaalbaarheid, wat heeft geleid tot perioden van netwerkcongestie en transactiekosten die soms hoger zijn dan de waarde van de verzonden transactie.”

Bank of America zei dat Solana en andere blockchains in de loop van de tijd marktaandeel van Ethereum kunnen veroveren en zich zullen gaan onderscheiden door gebruikersadoptie en interesse van ontwikkelaars