De eigen token van de Solana blockchain, SOL, is de grens van $100 gepasseerd en de weg lijkt open voor verdere stijgingen. De prijs van SOL is de afgelopen twee weken ruimschoots verdubbeld, grotendeels als gevolg van de activiteit in decentralized finance (DeFi) en NFT’s waarin het een specifieke rol weet te vervullen. 

SOL is een utility-token met twee belangrijke use-cases: betalen voor transactiekosten die zijn gemaakt tijdens interactie met slimme contracten en staken van tokens als onderdeel van het proof-of-stake-mechanisme. Het Solana-netwerk heeft een deflationair model. Dat houdt in dat Solana een deel van zijn SOL vernietigd, waardoor de relatieve schaarste toeneemt.

De “total value locked” oftewel totale waarde vergrendeld in op Solana gebaseerde DeFi-applicaties, is gestegen tot een recordhoogte van meer dan $3 miljard. Dat komt neer op een stijging van 400% in de afgelopen 30 dagen.

TVL is een maatstaaf die wordt gebruikt om de groei van een sector te beoordelen. Solana is momenteel de op vier na grootste DeFi-blockchain qua totale waarde vergrendeld. Na Solana volgen Avalanche (AVAX) en Polygon (MATIC). Ethereum blijft vooralsnog de overduidelijke marktleider maar levert langzaam steeds meer in op de competitie.

Solana vervult ook een rol in de NFT-wereld. Met een eigen NFT marketplace genaamd “Sollectify” en (veel) lagere transactiekosten dan Ethereum trekt het een steeds groter publiek. Tel daar de NFT hype bij op en je hebt een bijna gegarandeerd succes.