Ripple, het moederbedrijf achter XRP, en een van de belangrijkste bedrijven in de cryptocurrency-industrie, zei maandagavond dat de Securities and Exchange Commission (SEC) op het punt staat een rechtszaak aan te spannen tegen het bedrijf vanwege de vermeende verkoop van niet-gelicentieerde effecten.
Ook de Ripple CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen worden genoemd als beklaagden.
Als Ripple inderdaad wordt aangeklaagd zal dit een gevolg zijn op jarenlange discussie tussen de SEC en Ripple over XRP. Volgens de SEC zou XRP moeten worden geregistreerd als een waardepapier, zoals een aandeel in de aandelen. Volgens Ripple is XRP echter een digitale valuta en zou daarom dus buiten het bereik van de SEC blijven.
XRP is de derde meest waardevolle cryptocurrency op basis van marktkapitalisatie, met een huidige marktkapitalisatie van $23 miljard.
De aankondiging van Ripple dat het op het punt staat om te worden aangeklaagd is ietwat ongebruikelijk. Normaliter worden dergelijke aankondigingen pas gedaan als een aanklacht definitief is. Volgens Garlinghouse zal de aankomende Biden-administratie mogelijk vriendelijker zijn voor de cryptocurrency-industrie dan de Trump-administratie, wat suggereert dat de preventieve aankondiging van Ripple een politieke component kan hebben.
XRP wel en Bitcoin niet?
De SEC heeft eerder al bepaald bepaald dat Bitcoin en Ethereum geen effecten zouden zijn. Mede doordat ze gedecentraliseerd zijn zonder dat één persoon of bedrijf er controle over heeft.
XRP verschilt hierin van Bitcoin en Ethereum, mede doordat Bitcoin en Ethereum in een geleidelijk, doorlopend proces worden geproduceerd. Door het minen van de cryptocurrencies ontstaan er nieuwe eenheden van de munt. Ripple daarentegen creëerde in 2012 in één klap 100 miljard XRP-eenheden voor een bedrijf genaamd Ripple Labs. Terwijl Ripple het merendeel van XRP blijft bezitten, wordt het grootste deel van de schatkist in reserve gehouden om te worden verkocht in geplande toewijzingen. Garlinghouse en Larsen bezitten ook elk een aanzienlijke hoeveelheid XRP. Deze regeling zou ertoe hebben geleid dat sommige waarnemers XRP meer zien als de aandelen van een bedrijf dan als een valuta.
Ripple ontkent dat XRP een ‘security’ is. Het bedrijf merkt op dat het niet de discretie heeft om de reservefondsen aan te spreken zoals het wenst, en dat XRP steeds meer gedecentraliseerd is geworden sinds banken en andere handelaren het gebruiken als overbruggingsvaluta bij internationale transacties.
De juridische oprisping komt maanden nadat Larsen en andere leidinggevenden van Ripple hebben gesuggereerd dat het bedrijf zijn hoofdkantoor buiten de VS zou kunnen verplaatsen als reactie op het gedrag van de toezichthouders. Garlinghouse zei maandag dat het “verwarrend” was dat de SEC zou besluiten om een rechtszaak aan te spannen. Helmaal nu landen als Singapore, Zwitserland en Japan hebben geweigerd XRP als een security te behandelen.
Voorlopig heeft de SEC nog geen officiële rechtszaak aangespannen. Het is dan ook afwachten wat de uitkomst van een eventuele rechtszaak zal zijn.