De amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft Coinbase op de vingers getikt vanwege de aangekondigde lancering van Coinbase Lend. Coinbase zegt zelf dat ze uit eigen initiatief contact hebben opgenomen met de SEC in verband met hun aankomende lancering van Coinbase Lend, en zijn dan ook stomverbaasd dat de SEC nu dreigt met een aanklacht.

Hoe het begon

Coinbase kondigde enige tijd geleden aan Coinbase Lend te lanceren, een nieuwe functionaliteit waarmee Coinbase gebruikers 4% rendement verdienen op deposito’s van USD Coin. Coinbase zegt de SEC hierover te hebben geïnformeerd, welke nu dreigt met een aanklacht aan het adres van Coinbase. 

Coinbase co-founder en CEO Brian Armstrong zei op twitter het volgende, nadat hij had onthuld dat de SEC dreigde Coinbase aan te klagen.  “Ze weigeren ons te vertellen waarom ze denken dat het een security betreft, in plaats daarvan dagvaarden ze een aantal records van ons”. 

Brian Armstrong tweette vervolgens dat er “recentelijk schetsmatig gedrag uit de SEC kwam” voordat hij in 21 posts op twitter details deelde over de transacties van de SEC met het bedrijf.

Volgens de CEO van Coinbase reageerde de SEC door het bedrijf te vertellen dat het Lend programma een effect is zonder enige uitleg en dreigde met een vervolging als de service werd gelanceerd:

“Ze weigeren ons te vertellen waarom ze denken dat het een security asset is, en in plaats daarvan dagvaarden ze een heleboel gegevens van ons (waaraan we voldoen), eisen een getuigenis van onze werknemers (waaraan we voldoen), en vertellen ons dan dat ze ons zullen aanklagen als we doorgaan met lancering, zonder enige uitleg waarom.”

Armstrong wees erop dat er andere crypto-bedrijven op de markt zijn die momenteel soortgelijke diensten aan hun klanten aanbieden en riep de SEC op om duidelijkheid te verschaffen over het onderwerp.

De reactie van de SEC is niet alleen slecht nieuws voor Coinbase, ook andere partijen zoals BlockFi en Celsius bieden lending diensten aan. Zo wordt BlockFi in een aantal staten geconfronteerd met onderzoeken naar zijn producten met een hoge rente. De uitspraak tegen Coinbase zal dus ook worden spannend worden voor BlockFi en Celsius.

In een op woensdag gepubliceerde blogpost uitte Paul Grewal, chief legal officer van Coinbase, zijn ontzetting over de acties van de SEC, omdat hij de bewering in twijfel trok dat de uitleenfunctie kan worden beschouwd als een “investeringscontract”.

“Klanten zullen niet ‘investeren’ in het programma, maar eerder de USDC uitlenen die ze op het Coinbase-platform hebben in verband met hun bestaande relatie. En hoewel Lend-klanten rente zullen verdienen door hun deelname aan het programma, zijn we verplicht deze rente te betalen, ongeacht de bredere zakelijke activiteiten van Coinbase,” zei hij.