Disclaimer: Onderstaande tekst over het fenomeen altseizoen mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard. Ook geven de beschreven gebeurtenissen uit het verleden geen garanties voor de toekomst.

Altcoins hebben behoorlijk te lijden onder druk van de teruglopende marktkapitalisatie van crypto. Terwijl Bitcoin met kleine procentuele stapjes in waarde daalt in een downtrend of bearmarkt, krijgen de koersen van de meeste altcoins hardere klappen te verduren. Koersdalingen van negentig procent of meer, zijn geen uitzonderingen. Een aantal munten zal een bearmarkt ook niet overleven. Dit grimmige scenario – waar we al een poosje getuige van zijn – wordt door sommigen ook wel salt season genoemd. Het is niet de vrolijkste tijd voor diegenen die nog een groot gedeelte van hun portfolio in altcoins hebben staan en de waarde daarvan zien verdampen. Toch bestaat altijd weer de kans op een tegenovergesteld scenario: altseizoen. 

De cryptomarkt beweegt in verschillende stadia waarin uptrends en downtrends elkaar cyclisch opvolgen. Als de bearmarkt het dieptepunt eenmaal heeft bereikt, staat Bitcoin gewoonlijk als eerste cryptomunt te trappelen om een groene sprint te trekken. Met een aantal overtuigende opwaartse versnellingen weet Bitcoin dan snel kapitaal aan te trekken. Het gevolg is dat de prijs van Bitcoin stijgt en meer kapitaal instroomt. Met nog meer koersstijging tot gevolg. Als de trend opwaarts doorzet, neemt Bitcoin een aantal adempauzes waarin de prijs licht terugvalt of zich tijdelijk stabiliseert. Deze intervallen vormden in het verleden gunstige omstandigheden voor de manifestatie van een mogelijk altseizoen. 

Wat betekent altseizoen?

Altseizoen is de benaming van een periode waarin altcoins – vaak onder leiding van Ethereum – grote winsten boeken ten opzichte van de US dollar, maar ook ten opzichte van Bitcoin. Deze periodes komen voor tijdens opwaartse trends in de cryptomarkt en kunnen enige weken tot zelfs maanden aanhouden. De voorlaatste periode dat we getuige waren van een langdurig en overtuigend altseizoen vond plaats in 2018.

Wanneer is er officieel sprake van een altseizoen?

Je zou als richtlijn een periode van 90 dagen kunnen aanhouden, waarin 75 procent van de top 50 munten beter presteren dan bitcoin. Maar er zijn ook periodes geweest van enkele weken waarin altcoins Bitcoin flink wisten te overtreffen. Een sluitende definitie bestaat dus niet. Het is ook niet te voorspellen hoe altseizoenen er in de toekomst uit zullen zien. Uitgaande van de richtlijn van 90 dagen, voltrok zich tussen eind 2020 en mei 2021 het meest recente altseizoen.

Bitcoin dominantie

Een belangrijke index om de kapitaalverhouding tussen bitcoin en altcoins mee te volgen is de Bitcoindominantie. Dit percentage geeft aan hoe de totale marktwaarde is verdeeld tussen Bitcoin enerzijds en alle andere cryptomunten anderzijds. Tijdens een altseizoen loopt dit percentage soms drastisch terug, wat betekent dat Bitcoin marktaandeel inlevert ten gunste van altcoins. Dit komt omdat investeerders een deel van hun Bitcoin omzetten in andere munten, waarvan ze verwachten dat de koers harder zal gaan stijgen dan die van bitcoin. Zodra altseizoen van start gaat vloeit ook kapitaal uit andere financiële markten naar altcoins.

Onderstaande grafiek illustreert de Bitcoindominantie van de afgelopen drie jaren. Op dit moment zien we een dominantie van ongeveer 47 procent. Tussen december 2020 en mei 2021 daalde de Bitcoindominantie in korte tijd met zo’n dertig procent (van 71 tot circa 30). Dat gaf ruimte aan een spectaculair altseizoen, waarbij de koersen van veel altcoins pijlsnel omhoog schoten. Ethereum steeg bijvoorbeeld van 600 dollar tot boven 4.100 dollar. Cardano en Binance BNB zagen stijgingen van respectievelijk dertienhonderd en tweeduizend procent.

Bitcoindominantie Index, bron: tradingview.com

Bij het interpreteren van bovenstaande grafiek is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat de cryptomarkt in de breedte groeit; er komen steeds meer munten bij. De totale marktwaarde wordt verdeeld over al die munten. Daar horen ook stablecoins zoals USDT en USDC bij. Die zijn momenteel gezamenlijk goed voor zo’n 126 miljard dollar. Een Bitcoindominantie van 80 procent zullen we mogelijk niet meer meemaken. Er kan ook niet blind van uit worden gegaan dat de dominantie trends in de toekomst herhalen wat de grafiek laat zien over voorafgaande jaren. 

Verschillende stadia van een altseizoen

Ethereum en de top 10 munten

Altseizoen wordt gewoonlijk ingeleid door een stijging van munten met groot marktkapitaal. Denk daarbij aan munten uit de top 10 van de Coinmarketcap, zoals Ethereum, XRP (Ripple) en Cardano. Als de prijzen van deze ‘mammoets’ goed in beweging komen, vloeit geld vanuit bitcoin, maar tevens van buiten de cryptomarkt naar deze munten. Bitcoin kan in dit stadium ook stijgen, maar doet dat in de regel minder hard dan de altcoins.

Midcap munten

Zodra de rally’s van de dominerende munten beginnen af te koelen, wordt kapitaal van deze munten overgeheveld naar cryptomunten met een bescheidener marktkapitaal. Deze worden midcap munten genoemd. Er is minder kapitaal voor nodig om kleinere munten te laten stijgen en daarom realiseren de kleinere projecten vaak hogere winsten.
De adrenaline begint op dit moment goed voelbaar te worden. De Fear & Greed Index, die (simpel uitgelegd) het marktsentiment meet, slaat in dit stadium ver uit naar rechts (greed) en dat heeft een prijsopdrijvend effect. Investeerders voelen FOMO (Fear Of Missing Out) en willen de kans niet mislopen om de soms spectaculaire koersstijgingen mee te pakken. 

Fear & Greed Index, bron: www.alternative.me

Low cap fase

In de laatste fase van het altseizoen wordt gespeculeerd op kleine projecten. Er bestaan inmiddels meer dan 10.000 van deze munten. Welke projecten tijdens het altseizoen kunnen gaan pieken is niet eenvoudig te voorspellen. Investeren in deze munten komt min of meer neer op gokken. Op social media worden veel (soms volstrekt onbekende) munten gehyped als dé ultieme kans op Rolexen en Lamborghini’s. Deze fase vormt doorgaans het begin van de eindsprint van het altseizoen. Investeerders die de juiste munten op tijd kopen en ook weer op tijd weten te verkopen kunnen tijdens deze fase veel geld verdienen. Maar de hysterie gaat ook gepaard met chaos. Een groot aantal minder ervaren traders en – investeerders loopt het risico om veel te laat in te stappen of is niet in staat om tijdig winst te nemen. Al was het maar omdat de websites van cryptobeurzen oververhit kunnen raken, vastlopen en daardoor tijdelijk ontoegankelijk zijn.


Elk altseizoen is anders

Tot verbazing van velen realiseerden meme coins zoals Dogecoin en Shiba Inu recordwinsten in de eerste helft van 2021. (Meme coins zijn zeer speculatieve cryptomunten die gebaseerd zijn op een grappige afbeelding en meestal geen speciale functie hebben binnen crypto). Daarnaast stonden zogenaamde Ethereum killers, vergelijkbare layer 1 blockchains die goedkoper zijn in het gebruik dan Ethereum zoals Solana en Polygon, dik in de plus. Een andere driver vormde de opkomst van veel nieuwe DeFi munten. Ook projecten die zich richten op NFTs, metaverse en gaming zoals Sandbox en Decentraland hebben tijdens het laatste altseizoen explosieve koerswinsten gemaakt. De toekomst zal er echter weer anders uitzien. Het loont daarom de moeite om juist tijdens downtrends en accumulatie-periodes marktontwikkelingen bij te houden. “Bearmarkets are where the real money is made” lees je vaak. 

Laser eyes

De euforie die ontstaat tijdens een altseizoen is moeilijk voor te stellen voor nieuwkomers. De stier neemt de media mee op de horens en op Crypto Twitter waant iedereen zich miljonair. Profielfoto’s worden voorzien van groene of oranje ‘laser eyes’. Het zijn gouden tijden voor influencers en wellicht eveneens voor slimme investeerders. Laat je niet bedwelmen: Tijdens een bullrun – en zeker ook tijdens het altseizoen – is het erg belangrijk om hebzucht te bedwingen en winst te nemen op de weg omhoog. De koersen lijken soms nóg hoger te willen gaan, maar kunnen ook plotseling verrassen met een steile en definitieve duikvlucht naar beneden!

Bovenstaande tekst over het fenomeen altseizoen mag op geen enkele wijze worden opgevat als financieel advies en is uitsluitend informatief van aard. Ook geven de beschreven gebeurtenissen uit het verleden geen garanties voor de toekomst.