Het Italiaanse Rode Kruis heeft op 5 april een medische post gebouwd welke is gefinancierd met behulp van fondsen die zijn gegenereerd via een crypto-inzamelingsactie.

In minder dan een maand heeft het Italiaanse Rode Kruis $32.000 opgehaald middels crypto donaties. Hiervan is $22.000 gebruikt om de bouw van een geavanceerde medische post van het Rode Kruis in de Italiaanse stad Castel Gandolfo te financieren.

Een woordvoerder van het Rode Kruis zei: “Met veel plezier hebben we de eerste mijlpaal van onze fondsenwerving bereikt, we zijn blij dat we de ontvangen donaties hebben omgezet in een tastbare hulp en we zijn verheugd dat we zoveel hulp hebben gekregen van de Bitcoin-gemeenschap”.

Medische post waar regelmatig bloeddonaties plaatsvinden

Het initiatief is opgezet door een non-profit organisatie genaamd Helperbit welke als doel heeft om met crypto donaties hulporganisaties te ondersteunen tijdens (natuur) rampen.

Momenteel is Helperbit bezig met een tweede financieringsronde waarmee het doel van 4BTC op te halen al is overschreden. Tegelijkertijd is er van de eerste ronde nog $10.000 in afwachting van gebruik.

De eerste financieringsronde had als doel om $10.700 op te halen, een doel wat al binnen drie dagen werd behaald. Hierna werd het doel bijgesteld naar $26.000 wat binnen 14 dagen werd behaald.

Hoewel de woordvoerder van Helperbit aangeeft dat het bedrijf ernaar heeft gestreefd verkopers te vinden in de hulpsector die Bitcoin ondersteunen, geeft hij toe:

“Het is duidelijk dat dit doel in evenwicht moet worden gebracht met de situatie in de huidige wereld, dus we zullen proberen de afweging te vinden tussen een volledige bitcoin-use case en de huidige noodsituatie.”

Slechts 0,55% aan kosten

Het Rode Kruis heeft voor de huidige investeringen 2.19 BTC betaald. Hierbij kwamen slechts 0,55% aan totale transactiekosten bij kijken. Deze kosten liggen doorgaans vele malen hoger als er donatie rondes worden gehouden van over de hele wereld.

97% van de donaties was in de vorm van BTC en 3% bestond uit alternatieve cryptocurrencies. 90% van de bijdragen kwam van anonieme donateurs.