Waarschuwing: Stuur nooit zomaar cryptocurrency naar een adres om in ruil daarvoor meer te ontvangen. In 99% van de gevallen zal dit gaan om oplichting en zult u niets retour krijgen.

Ripple Labs en zijn CEO Brad Garlinghouse hebben een rechtszaak aangespannen tegen YouTube vanwege de vermeende medeplichtigheid aan een golf van herhaalde “XRP-giveaway” scams.

Op dinsdag 21 april heeft Ripple Labs een rechtszaak aangespannen tegen YouTube LLC in Californië. De zaak beoogt een schadevergoeding wegens het niet slagen van YouTube om XRP oplichters op haar platform te stoppen.

De aanklagers ondernemen actie tegen YouTube met als doel om “een gedragsverandering in de hele industrie teweeg te brengen en de verwachting van aansprakelijkheid te stellen”, zoals valt te lezen in een officiële blogpost van Ripple Labs.

Volgens de aanklagers heeft de scam, welke bekend staat als ‘The XRP Giveaway’, al miljoenen XRP gestolen met een waarde van honderdduizenden dollars. 

De rechtszaak dient klachten in tegen YouTube wegens: (1) schendingen van de Lanham Act for Trademark Inbreuk; (2) schendingen van het wettelijke en gemeentelijke recht van publiciteit in Californië, en (3) schendingen van de oneerlijke concurrentiewet van Californië.

De zwendel komt vaak tot stand door phishing-aanvallen op bestaande YouTube-kanalen, welke met behulp van een phishing email worden overgenomen door de oplichters om hier vervolgens zelf een video op te plaatsen over een giveaway. Deze Youtube accounts hebben vaak legitieme banden met Ripple.

De kijkers van de video’s in kwestie worden vervolgens aangespoort om ’tussen 5.000 XRP en 1.000.000 XRP’ naar een specifiek vermeld adres te sturen, dat 5x retourzendingen van de ontvanger belooft.

De ‘giveaway’ scam beperkt zich niet alleen tot XRP en Ripple, dit soort scams zijn helaas niets nieuws en hebben in de loop der tijd vele slachtoffers gemaakt. Stuur dan ook nooit zomaar cryptocurrency naar een adres om in ruil daarvoor meer te ontvangen. In 99% van de gevallen zal dit gaan om oplichting en zult u niets retour krijgen.

De vermeende medeplichtigheid van YouTube

De rechtszaak stelt dat YouTube bewust profiteert van de acties van de oplichters, ondanks dat zij het vermogen hebben om ze te stoppen. In de aanvraag staat:

“YouTube profiteert van de scam door bewust betaalde advertenties te verkopen namens de fraudeurs die zich voordoen als Ripple en Garlinghouse. Deze advertenties – zogenaamde ‘video discovery-advertenties’ – zijn door YouTube ontworpen om bovenaan de pagina met zoekresultaten te verschijnen naast organische zoekresultaten.”

Ripple benoemt verschillende gevallen waarin YouTube verificatiebadges heeft toegekend aan kanalen die waren overgenomen door de oplichters. Ripple beweert dat het sinds november 2019 49 verwijderingsverzoeken heeft ingediend met betrekking tot de zwendel op YouTube. Er zijn nog eens 305 klachten ingediend tegen kanalen die zich specifiek voor Brad Garlinghouse voordoen, aldus het document.

De aanklagers beweren dat er onherstelbare schade is toegebracht aan zowel het merk van Ripple als de reputatie van Brad Garlinghouse. Die schade werd nog verergerd door de vermeende ‘opzettelijke passiviteit’ van YouTube, aldus de rechtszaak.

‘De opzettelijke passiviteit van YouTube heeft het merk Ripple en de reputatie van Garlinghouse onherstelbaar geschaad – en blijft onherstelbaar schaden. De passiviteit van YouTube heeft ook talloze personen gewond die het slachtoffer zijn geworden van de scam. Deze schade zal in omvang en ernst blijven toenemen zonder tussenkomst van de rechtsstaat. ”

De rechtszaak vraagt ​​om de toekenning van enige wettelijke, compenserende en punitieve schade, en een terugbetaling van elke verdienste die YouTube heeft ontvangen gedurende de periode dat de oplichting actief was.