Wat is een pump and dump in crypto in het kort.

Een pump-and-dump is een manier van koersmanipulatie. Pump de prijs omhoog en dump vervolgens de munten. Met behulp van valse of misleidende informatie wordt geprobeerd een bepaalde munt in korte tijd te laten stijgen in waarde. De verantwoordelijke partij heeft meestal een flink aandeel in deze munt en verkoopt deze op het hoogste punt.

De Basics

Voorheen op de beurs werd een pump-and-dump uitgevoerd met telefoontjes maar sinds de intrede van het internet is dit een stuk eenvoudiger geworden.
Fraudeurs plaatsen online een bericht, dit kan bijvoorbeeld een bericht zijn op een forum waar ze investeerders enthousiast maken.
Op het moment dat er veel mensen op inhaken stijgt de prijs en lijkt het te werken. Andere investeerders zien dit en vanwege een FOMO besluiten zij ook in te stappen in betreffende munt, de prijs stijgt hierdoor nog verder omhoog.
De ‘fraudeurs’ welke een aanzienlijk deel bezitten halen snel hun geld eruit en verkopen de munten die zij bezitten met een hoog winstpercentage.
De prijs zakt hierdoor snel naar beneden waardoor de latere instappers hun geld verliezen.

Pump-and-dump in crypto

Cryptocurrency’s werken in enige zin vergelijkbaar met aandelen op de beurs. Dit betekent dat het dus ook net zo gevoelig is voor dezelfde tactieken. In de traditionele markten is het strafbaar om aan pump – en dumpgroepen te doen.
Echter is het wereldje van cryptocurrency wat dat betreft nog enigszins ongereguleerd. Behalve dat je jezelf kan afvragen of je door het leven wilt als oplichter zijn er momenteel weinig wetten die je tegenhouden.
Dit is dus aantrekkelijk voor verschillende partijen om hier hun voordeel mee te doen nu het nog kan.

Pump and dump groepen

Pump en dumpgroepen werken vergelijkbaar met de traditionele pump en dumps op de beurs. De prijs van een (over het algemeen) nieuwe token wordt omhoog gepompt door middel van valse informatie of een groep ‘kopers’ te verzamelen.
Een munt met een laag volume wordt door een groep ingekocht of gepromoot. Deze prijzen zijn makkelijker te manipuleren dan van een grote bekende munt.


Om dit soort berichten te verspreiden en groepen te verzamelen wordt er vaak gebruik gemaakt van telegram groepen.
In dit soort groepen wordt er vaak een leuke belofte gedaan.
Iedereen moet de munt om 12:00 uur kopen, hierdoor stijgt de prijs en wanneer deze 20% is gestegen verkoopt iedereen hem automatisch.
Zo kan je snel 20% winst maken, toch?
Helaas heeft de groep achter deze coin al een tijdje geleden ingekocht.
Door de stijging kopen andere mensen ook in vanwege het FOMO effect.
De groep achter de pump kan hierdoor makkelijk de munten verkopen.
Vanwege de uitverkoop (DUMP) keldert de prijs en zijn de late investeerders hun geld kwijt.