Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is bedoeld voor educatieve doeleinden.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

De koers zit nog steeds in een neerwaarts kanaal en na een korte opleving is het weer op weg om de onderkant opnieuw te testen. Als we geen double bottom (een ommekeer patroon) vormen en hierbij de $6500 houden dan zie ik de koers verder afzakken. Onder de support van $6500 is er op de wekelijkse grafiek pas weer support op $6000 psychologisch $5700 en de 0.786 Fibonacci niveau op $5500.

De golden cross van de 50 WMA met de 100WMA naar boven heeft nog niet de bullish actie gegeven die hoort bij de kruising. Dat kan nog komen. Daarnaast is er ook een evening star patroon te zien gevormd door de candlesticks van de afgelopen drie weken. Dat is een bearish patroon en die heeft wel meteen het bearish gevolg gegeven zoals we nu zien in de prijs. Daarmee is ook een lower high gevormd wat aanhoudende downtrend aangeeft.

De koers is ook onder de golden pocket (0.618 – 0.65 Fibonacci niveaus) terecht gekomen. Dit is een slecht teken en als de koers hieronder sluit eind deze week dan kunnen er meer bearish actie worden verwacht. Op dit moment is de candlestick nog niet gesloten en kan er pas echt wat over worden gezegd als de week is gesloten, het kan ook nog een wick vormen namelijk en weer in of boven de golden pocket komen.

Om weer bullish te zijn moeten we op zijn minst weer richting de $7800 en boven de 50WMA en 100WMA komen.

Figuur 1: De koers zit in een downtrend en is onder de golden pocket gekomen. 

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

In figuur 2 is te zien dat de koers uit de descending triangle naar beneden is gebroken. De technische target zit op $6400. Op dit moment lijkt de koers ook een double bottom te vormen wat een ommekeer patroon is. Dus we hebben de kans dat de koers nu weer omhoog zal gaan. Het is ook 18 december en de afgelopen 2 jaar (zie zwarte pijlen, figuur 3) gaf dat een ommekeer in de koers aan. Als de koers onder de $6500 valt dan is die theorie in ieder geval geïnvalideerd omdat de prijs vanaf vandaag hoger moet blijven dan 17 december.

Op de dagelijkse grafiek moeten we boven de $7300 anders is het gewoon een lower high en blijven de bears in control en houdt de downtrend aan. Target voor de huidige downtrend is de technische target van $6400 voor de descending triangle en daarna de groene box op $6200 – $6350.

De RSI is op de dagelijkse oversold en dit geeft vaak aan dat we op de korte termijn een bounce kunnen verwachten. Let op, zoals je in de RSI balk ziet kan de koers nog wel verder zakken en de RSI dus ook.

Figuur 2: De koers is uit de descending triangle naar beneden gebroken. De target daarvoor is $6400.

Figuur 3: 18 december is de afgelopen twee jaar de datum geweest waarin een ommekeer in trend te zien was.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 4 lijkt een evenwicht patroon te gaan vormen. Het is afwachten wat de koers hieruit gaat doen. Op basis van de daily oversold RSI is de kans groter dat we een (tijdelijke) bounce gaan zien hier, zodat de RSI kan normaliseren. Maar zolang we niet boven de $7300 komen wordt er op de dagelijkse een lower higher gemaakt en blijft de downtrend voortzetten.

Het doel nu is de technische target van $6400 voor de descending triangle, tenzij de koers hier dus een double bottom gaat maken zoals te zien op de dagelijkse grafiek.

Je ziet hoe de koers telkens wordt afgewezen door de 12EMA en die als resistance heeft. Zodra de koers daarboven komt is het tijd om wat meer bullish te zijn.

Figuur 4: De koers zit in een evenwicht patroon en kan uitbreken naar de technische target van de descending triangle naar $6400.

Conclusie

De wekelijkse charts en daaronder zien er bearish uit en het is ook aannemelijk dat de downtrend blijft aanhouden. De enige bullish tekenen op de grafiek op dit moment zijn de double bottom op de dagelijkse grafiek en de “18 december” theorie. Maar die laatste is natuurlijk geen heel sterk verhaal.

De target voor nu is nog steeds de $6400, wat de technische target is van de descending triangle. Daaronder is er support te vinden in de groene box tussen $6200 en $6350.

John van Meer – Nieuwe trade cursus in ontwikkeling

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!