Disclaimer: dit artikel bevat geen financieel advies en is bedoeld voor educatieve doeleinden.

Stijging door spanningen Iran en Amerika?

Er lijkt een correlatie te zitten tussen de koersstijging en daling van de afgelopen dagen door de spanningen tussen Amerika en Iran. Het is dus belangrijk deze in de gaten te houden. Door de gebeurtenissen steeg de koers flink en was dus een katalysator voor de koersstijging. Maar wat als die spanningen verdwijnen? Verdwijnt dan de bullishness? Enfin, hieronder een kijkje naar de technische kant van de bitcoin koers!

Bitcoin koers maandelijkse grafiek

De koers moet een higher low vormen ten opzicht van de bodem bij $3200. Dat lijkt het nu te doen en de candlestick van deze maand vindt nu resistance bij de rode resistance op $8500/0.5 Fibonacci niveau. Mocht de bodem inderdaad gevormd zijn, dan verwacht ik dat we het evenwicht patroon verder zullen gaan volgen, tenzij er een andere grote katalysator komt die de koers flink hoger zou kunnen brengen en er een uptrend van maakt.

Mocht de support van de golden pocket (0.618 – 0.65 Fibonacci niveau) worden verloren, dan is de kans groot dat de koers richting de $5500/0.786 Fibonacci niveau zal gaan voor een bearish scenario. Daaronder is er nog support te vinden op de 50MA wat rond de $5000 ligt.

 Figuur 1: De koers vindt resistance op $8500 en 0.5 Fibonacci niveau.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

In figuur 2 zien we dat de koers de afgelopen week flink gestegen is. Zowel de 50DMA als de 100DMA waren verbroken. Enerzijds doordat we de zwarte downtrend lijn (nr 1 in de grafiek) hebben doorbroken. Anderzijds vanwege de spanningen tussen Amerika en Iran. De beweging in de stijging lijkt parabolisch en heeft geen higher low gemaakt. Dat betekent dat er een correctie nodig is en dat er een higher low (HL) moet worden gevormd.

De targets waar ik naar kijk liggen op support punten die samenvallen met de 0.382, 05 en 0.618 Fibonacci niveaus. Dat gaat om $7800, $7660 en $7400. Let op, er is een futures gap (figuur 3, $7675) en die is ook nog niet gevuld en dat moet nog gebeuren. Als we de $7800 support houden dan zou dat erg bullish zijn. Als we $7400 breken dan zou het me niks verbazen als we weer richting de lows gaan onder de $7000.

Figuur 2: De koers is bijna parabolisch gaan stijgen en de correctie is begonnen om een higher low te vormen.
Figuur 3: De futures gap is nog niet gevuld.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek in figuur 4 is de downtrend gestart en dat is ook nodig om de dagelijkse higher low te vinden. Zodra er weer een uptrend is weten we dat de higher low is gevormd. 

De 26EMA is nu nog support, maar ik verwacht dat die breekt en dat we wellicht zelfs een bearish cross krijgen van de 12EMA met de 26EMA. Daarnaast is de 0.382 Fibonacci ook support, dus we kunnen hier wellicht een kleine bounce verwachten, zoals uitgetekend met de zwarte lijn, voordat de koers de downtrend weer hervat.

Ook op de 4uur grafiek kijk ik naar dezelde support punten zoals besproken hierboven.

Figuur 4: De downtrend op de 4uur is begonnen en is nodig voor een higher low op de dagelijkse grafiek.

Conclusie

De koers heeft een mooie stijging gezien de afgelopen dagen, maar is tot stilstand gekomen op maandelijkse resistance van $8500. Vanaf toen is er een downtrend gestart, versneld door de speech van Donald Trump. 

Er moet nu een higher low worden gevormd op de dagelijkse grafiek, waarvan supportpunten de volgende zijn: 0.382, 05 en 0.618 Fibonacci niveaus. Dat gaat om $7800, $7660 en $7400. Er is ook een futures gap op $7675 waar rekening mee moet worden gehouden.

John van Meer – de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant is al jaren bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars, seminars en online cursussen. De nieuwste is de online trade cursus waarmee je de grafieken leert lezen en tools gebruiken om te traden!

Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met andere blockchain enthousiasten aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO).

Hou mijn Facebook/Twitter/website in de gaten voor andere interessante updates over crypto!