Prijs analyse 2: Do or die voor de bulls?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De koers vindt op het moment nog steun op de zwarte downtrend lijn. Er zijn drie scenario’s die te maken hebben met deze belangrijke zwarte downtrend lijn.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

In figuur 1 is de wekelijkse grafiek te zien. De koers is lange tijd onder de zwarte downtrend lijn gehouden en is een paar weken geleden daar bovenuit gestegen met een flinke candlestick. Daarna is de koers gaan corrigeren en doet dat nu voor de vierde week. Vier rode week candlesticks hebben we al een paar jaar niet gezien. De correctie in figuur 1 schept drie scenario’s voor de koers.

In het eerste scenario (groene pijl) retest de koers de zwarte downtrend lijn en maakt een higher high en verandert daarmee de wekelijkse trend. Dit is het meest bullish scenario.

In het tweede scenario bouncet de koers van de zwarte downtrend lijn en komt het in een evenwicht patroon (zwarte lijnen) die vervolgens nog tot zeker in december zal doorgaan voordat het daar weer naar boven of naar beneden uitbreekt.

In het derde scenario breekt support van de zwarte downtrend lijn en zakt de koers richting de laatste bodem rond $7300 volgens de rode pijl. Daarvoor kan de 100WMA rond de $7500 nog support bieden.

De koers is in ieder geval op een belangrijk punt aangekomen voor een bullish scenario, als de koers onder de zwarte downtrend lijn sluit dan ziet het er slecht uit.

Er zijn nog wel een aantal bullish aspecten te zien op de grafiek. Het afnemende volume voor de correctie is een goed teken, wat inhoudt dat de bears uitgeput beginnen te raken. Tevens is ook te zien dat er mogelijk een bullish kruising gaat plaatsvinden tussen de 50WMA en 100WMA.

figuur 1 prijsanalyse 2
Figuur 1: De koers heeft support van de zwarte downtrend lijn. Er zijn drie scenario’s te zien.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

In figuur 2 is te zien dat de koers uit de falling wedge naar beneden is gebroken, nadat het er iets meer dan drie weken in heeft gezeten. Daarna is het richting de zwarte downtrend lijn gegaan en heeft het een belangrijk support (de 0.618 Fibonacci niveau) verloren. De koers is even onder de zwarte downtrend lijn geweest, maar de bulls zijn daar in gestapt en hebben er voor gezorgd dat de candlesticks er boven sloten. Op dit moment wordt de zwarte downtrend lijn opnieuw getest alsmede de 0.786 Fibonacci niveau wat een sterk support lijkt te zijn. Elke keer als die wordt getest stappen de bulls in. Het is belangrijk voor het bullish scenario dat de koers boven de zwarte downtrend lijn blijft sluiten, anders gaat scenario drie van de wekelijkse koers zich ontwikkelen.

Figuur 2: De koers is uit de falling wedge naar beneden gebroken. Er is nu belangrijk support van de zwarte downtrend lijn en de 0.786 Fibonacci niveau.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4 uurs grafiek in figuur 3 is duidelijker te zien dat de koers even onder de zwarte downtrend lijn is geweest en gebouncet heeft van support op de 0.786 Fibonacci niveau.

Het is hier do or die voor de koers. De stijging nadat de koers oversold raakt was op afnemend volume. De daling daarna is op toenemend volume. De koers zit in een downtrend en moet dat veranderen om bullish te worden. Daarbij wil ik met toenemend volume zien dat de koers een higher low vormt en higher volgens de zwarte lijntjes.

Als de bulls dit niet voor elkaar krijgen en de 0.786 Fibonacci niveau breekt, dan is er weinig support te vinden. Een vrije val richting de $7800 en daarna $7500 is dan te verwachten.

De RSI is ook oversold en wordt afgewezen door de 30-oversold grens.

analyse 2 figuur 3
Figuur 3: De koers speelt met de zwarte downtrend lijn en moet die houden voor een bullish voortzetting.

Conclusie

Op alle timeframes is het do or die voor de koers. De zwarte downtrend lijn moet worden gehouden. Als het de bulls lukt dan kunnen scenario 1 of 2 voltrekken.

Als de koers de zwarte downtrend lijn/0.786 Fibonacci niveau met volume breekt dan is een vrije val richting de $7800 en $7500 goed mogelijk, omdat er weinig support is onder de zwarte downtrend lijn. Dit zou scenario 3 zijn.

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptovaluta is zéér risicovol en geschiedt op eigen risico.