De Europese Centrale Bank toont sinds een aantal maanden duidelijk interesse in een digitale variant van de euro. Waar de plannen eerder kenbaar werden gemaakt heeft de president van de ECB, Christine Lagarde, donderdag aangegeven dat de monetaire autoriteit in de komende twee tot vier jaar een digitale versie van de euro zal lanceren.
“We zouden wel eens in die richting kunnen gaan”, waren de woorden van Lagarde donderdag tijdens een virtueel panel met de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell en de gouverneur van de Bank of England, Andrew Bailey. “Mijn vermoeden is dat het zal komen.”
Een paar maanden geleden kwamen de eerste berichten naar buiten dat de ECB onderzoek zou doen naar een digitale valuta van de centrale bank. Lagarde zei daarbij dat de ontwikkeling van een digitale euro een hoop tijd in beslag zou nemen. Niet alleen het programmeren van een digital euro maar ook de controles die nodig zijn om witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen. De centrale bank van China werkt al een aantal jaren aan een digitale versie van zijn yuan en heeft recent pas de eerste tests weten uit te voeren.
“Als het grensoverschrijdende betalingen mogelijk gaat maken, moeten we het onderzoeken”, zei Lagarde donderdag, hoewel ze niet verwacht dat cash geld snel zal verdwijnen.
“Een digitale euro zal geen vervanging zijn voor contant geld”, zei ze. “Het zal slechts een aanvulling zijn op het huidige monetaire systeem.”
Andere landen nog geen keuze gemaakt
Lagardes Amerikaanse collega, Fed-voorzitter Powell, reageerde op zijn Europese collega en zei dat de Amerikaanse centrale bank de verdiensten van een digitale dollar evalueert, maar nog geen beslissing heeft genomen over het creëren van een digitale valuta. De Fed onderzoekt de verdiensten en mogelijke technische oplossingen voor een digitale dollar, hoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat het de komende jaren een digitale dollar zal lanceren.
De gouverneur van Engelse centrale bank (The Bank of England) gaf aan dat er privacyproblemen kunnen zijn voor particulier uitgegeven stablecoins zoals Libra, en CBDC’s zouden hierop een antwoord’ zijn. Bailey heeft in het verleden gezegd dat hij graag een wereldwijd raamwerk zou zien voor het reguleren van stablecoins.