Christine Lagarde, de president van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft gezegd dat een digitale valuta die in de Europese Unie wordt vrijgegeven fiat niet volledig kan vervangen.

Tijdens de Frans-Duitse parlementaire vergadering op 21 september verklaarde Lagarde dat de bank bezig was met het onderzoeken van “de voordelen, risico’s en operationele uitdagingen” van een digitale valuta van de Europese centrale bank (CBDC), maar dat fiat-valuta nog steeds een rol zou spelen in de digitale toekomst.

“Een digitale euro zou een aanvulling kunnen zijn op, geen vervanging voor contant geld”, aldus Lagarde. “Het zou een alternatief kunnen bieden voor private digitale valuta en ervoor kunnen zorgen dat soeverein geld de kern blijft van Europese betalingssystemen.”

Eerder deze maand, op 10 september, zei Lagarde nog dat het geen beslissing had genomen over de eventuele invoering van een digitale variant van de euro. Wel zei ze dat er momenteel een taskforce bezig is om de effecten van een CBDC beter in kaart te brengen en dat de onderzoeksresultaten binnenkort zullen worden gedeeld in een rapport.

Lagarde benadrukte echter dat de Europese economie met de huidige pandemie te maken had met een “ongekende crisis”. De president van de ECB zei dat het herstel “ongelijk en onvolledig” was en allemaal afhankelijk zou zijn van hoe goed het virus zou kunnen worden ingeperkt.