Polkadot heeft de Polkadot Treasury opgericht om hiermee de community te ondersteunen. Zo kunnen developers binnen de community voorstellen indienen en een aanvraag doen tot financiering van hun project.

Polkadot investeert op deze manier terug in de eigen developers door middel van de Polkadot-treasury, welke wordt gerund door de community gekozen raadsleden.

Inmiddels zijn er al meerdere voorstellen ontvangen met betrekking tot infrastructuurontwikkeling, operationele projecten en softwareontwikkeling, door de teams van Redspot, Centrifuge, Polkascan en Encointer.

Een aanvraag kan worden ingediend door alle bezitters van de Polkadot native token DOT. De voorstellen zullen vervolgens worden gekeurd op basis van hun kwaliteit en het vermogen om ‘grip te geven aan het netwerk’. De voorstellen kunnen betrekking hebben op de uitrol van infrastructuur, netwerk beveiligingsactiviteiten, ecosysteem voorzieningen, softwareontwikkeling, marketingactiviteiten en gemeenschaps- en outreach-evenementen.

Behalve financiering van deze projecten zal de treasury ook initiatieven vanuit de community ondersteunen, bijvoorbeeld voor het vertalen van documenten, het maken van Polkadot-gerelateerde inhoud, educatieve video’s en algemene community ondersteuning.

Hoe werkt het?

Voorstellen kunnen worden ingediend via de Polkadot-blockchain. Om de opslag op de blockchain te minimaliseren zullen de voorstellen voor het grootste gedeelte off-chain (dus zonder de blockchain) worden uitgelegd aan de community.

Een aanvraag werkt als volgt

  • Aanbetaling van 100 DOT of 5% van de totale indiening 
  • Het voorstel wordt gekeurd door de community
  • Indien geaccepteerd wordt de aanbetaling geretourneerd en de financiering rond gemaakt
  • Indien afgewezen wordt de aanbetaling vernietigt