Volgens de gegevens van vergelijkingswebsite Coingecko heeft Polkadot (DOT) de #4 positie op basis van marktkapitalisatie ingenomen van XRP

Polkadot’s DOT-token presteert de laatste week goed en volgens de gegevens van Coingecko heeft DOT de XRP van Ripple overgenomen op basis van marktkapitalisatie na een enorme winst van 26% in de afgelopen 24 uur. Dit maakt het de nieuwe vierde grootste cryptocurrency qua marktkapitalisatie.

Het Polkadot-token is gestegen van een intraday-dieptepunt van net onder $ 11 naar een hoogste punt ooit van $ 14,80, voordat het op het moment van schrijven iets terugliep naar $14,06. De grote prijsbeweging heeft de marktkapitalisatie opgedreven tot $ 13,7 miljard, zoals gerapporteerd door Coingecko.

XRP heeft in de afgelopen 24 uur een verlies behaald van -1,9% waardoor de token onder de $0,30 blijft steken. De totale marktkapitalisatie van XRP bedraagt momenteel iets onder DOT’s $ 13,5 miljard.

De statistieken van Polkadots eigen platform schatten zelfs dat het een nog hogere marktkapitalisatie van $14,8 miljard heeft bereikt met een oplage van iets meer dan een miljard tokens.

Coinmarketcap, de vergelijkingswebsite die eigendom is van Binance, is de enige site die een andere waarde noteert. Coinmarketcap registreert het DOT-aanbod tien procent lager dan andere websites. 

Wat is Polkadot?

Polkadot is een multi-chain protocol dat een aantal ‘parachains’ heeft en werkt op zijn eigen blockchain-framework genaamd ‘Substrate’. Het Polkadot platform is volledig interoperabel, waardoor andere blockchains verbinding kunnen maken met het netwerk als een sidechain. Het relatief jonge blockchain-protocol heeft de mogelijkheid om duizenden transacties per seconde te verwerken, waardoor het de nieuwste ‘Ethereum-killer’ wordt genoemd.

Eind december ging het parachain-testnet, genaamd Rococo, van Polkadot live. Mogelijk heeft de lancering bijgedragen aan de impuls. 

Andere factoren die het momentum stimuleren, zijn onder meer de problemen met DeFi op Ethereum naarmate de vraag naar schaalvergroting toeneemt, samen met een sterke technische marktstructuur.