Een peer-to-peer (p2p, peer 2 peer) netwerk is een groep van computers welke data onderling uitwisselt, in plaats van een centrale server dient iedere aangesloten computer als een stukje server. Er zit geen grote centrale partij tussen, het is dus een decentraal netwerk. De blockchain is een voorbeeld van een peer-to-peer netwerk.

P2P technologie

De peers in een peer-to-peer netwerk zijn computersystemen en andere apparaten welke met elkaar verbonden zijn.
Bestanden kunnen direct worden gedeeld via het netwerk waarop de peers zijn aangesloten. Er is geen centrale management tool in het netwerk verwerkt. Elke peer is dus server en cliënt tegelijk.

De bronnen beschikbaar binnen een p2p netwerk worden gedeeld, denk hierbij aan rekenkracht, opslagruimte of bandbreedte.
Kent u Bluetooth? Dit is ook een vorm van een P2P oplossing!

Wat doet een peer to peer netwerk?

Het doel van een peer to peer netwerk is om bronnen te delen en computer samen te laten werken om een bepaalde taak uit te voeren. Eén van de meest voorkomende taken die een p2p netwerk uitvoert is het delen van bestanden.
Computers kunnen tegelijkertijd ontvangen en verzenden, wanneer je op een traditionele website een bestand download dient de website als server en de persoon die downloadt als cliënt.

Wanneer je dit doet via een p2p netwerk is de download afkomstig van meerdere computers die het bestand al hebben.
Het netwerk maakt van die losse deeltjes dan weer één bestand. Tegelijkertijd wordt het bestand ook weer verzonden vanaf jouw computer. Een programma als BitTorrent maakt gebruik van deze methode.