Mede-oprichter, en tevens het gezicht van Ethereum, Vitalik Buterin, zegt dat het Ethereum netwerk op het punt staat om te worden geschaald met een factor 100. Buterin voorspelt dat  “Optimism” in de komende weken zal worden gelanceerd.

Maar wat is Optimism? Laag 1 (L1) is het basisprotocol (de Ethereum-blockchain), terwijl Laag 2 (L2) elk protocol is dat bovenop Ethereum is gebouwd. Optimism is een L2-schaaloplossing, waarmee het Ethereum-mainnet ‘ontlast’ kan worden van het grote aantal transacties dat het moet verwerken. Optimism maakt gebruik van zogeheten roll-ups om lagere kosten en latentie te bereiken, evenals een grotere doorvoer in vergelijking met Ethereum L1 alleen. Het zou dus de snelheid moeten verhogen en de kosten moeten verlagen.

Buterin vertelde in een podcast dat deze upgrade een oplossing kan bieden totdat Eth2 is gelanceerd.

“Roll-ups komen zeer binnenkort”, zei hij, en voegde eraan toe: “we hebben er alle vertrouwen in dat tegen de tijd dat we daar nog meer van nodig hebben, sharding dan al een hele tijd klaar zal zijn.”

Wat zijn rollups?

Rollups zijn tweedelaagoplossingen die transactiegegevens verwerken en opslaan op een aangewezen sidechain voordat batches transacties samen worden gebundeld op het mainnet van Ethereum. Met deze oplossing wordt het schaalprobleem van Ethereum enigszins verzacht. Met deze oplossing zou de transactionele doorvoer met 100 keer kunnen worden verbeterd. 

Buterin voorspelde dat Optimism hun volledig Ethereum Virtual Machine of EVM-compatibele roll-ups over ongeveer een maand zal lanceren. 

De optimism-roll-ups zullen naar verwachting worden omarmd door enkele van DeFi’s marktleiders. Zo wordt er onder andere voorspeld dat de komende V3-revisie van Uniswap van deze oplossing gebruik zal maken. Aave en Synthetix zullen naar verwachting een van de eerste projecten zijn die de technologie gebruiken.