Bron: Gemini

Uit onderzoek van het Amerikaanse miningbedrijf Gemini lijken Amerikaanse burgers voorlopig nog tegen een digitale dollar te zijn, ondanks bezorgdheid over het huidige financiële systeem.

Uit een vragenlijst die is rondgestuurd blijkt dat de meerderheid van de Amerikaanse burgers tegen de introductie van een digitale variant van de Amerikaanse dollar is. Van de 400 deelnemers gaf 24,8% aan het eens te zijn met de stelling dat de regering papiergeld zou moeten inruilen ten gunste van een digitale dollar. 60% van de ondervraagden was tegen en 15,3% gaf aan het niet te weten.

In 2019 werd eenzelfde onderzoek gehouden door Gemini. Opvallend is dat er in 2019 slechts 13% van de respondenten voorstander was van een digitale dollar. Hoewel de meerderheid momenteel tegen een digitale dollar lijkt te zijn is er wel een stijging van 100% in een jaar tijd met voorstanders van de digitale dollar.

Eerder deze week werd er al een onderzoek gepubliceerd door de Cleveland Federal Reserve waarin werd onthuld dat er tijdens de huidige COVID-19 pandemie uitgebreid onderzoek is gedaan naar CBDC’s. Het lijkt dus steeds meer aandacht te krijgen in de Verenigde Staten. 

Een opvallend resultaat uit het onderzoek is de slechte kennis over het eigen monetaire beleid door de ondervraagden. Zo was er een grote verdeeldheid bij de vraag: Waardoor wordt de Amerikaanse dollar gedekt?

28,5% van de respondenten gelooft dat de Amerikaanse dollar wordt gedekt door goud, obligaties of olie, terwijl 12,8% het eenvoudigweg niet weet. 

Ook bij de vraag wie er verantwoordelijk is voor het creëren van meer Amerikaanse dollars waren er ook een hoop respondenten die het antwoord niet wisten.

Er moeten natuurlijk wel enkele vraagtekens gezet worden bij de resultaten van het onderzoek. Met slechts 400 respondenten is het de vraag hoe goed de resultaten het Amerikaanse volk weerspiegelt.