Als uw crypto is opgeslagen in een digitale wallet waarvan u niet zelf beschikt over de private keys, is het dan wel echt van u? Veel crypto kenners zullen zeggen van niet. Een van de meest gehoorde mantra’s van de cryptowereld is dan ook “not your keys, not your coins” – oftewel, als uzelf niet in het bezit bent van de private keys van de wallet, dan zijn het niet uw coins. 

Daar valt wat voor te zeggen. Bitcoin en de meeste andere cryptocurrencies zijn en worden ontwikkeld om de rol van tussenpersonen te verkleinen en eigenaarschap terug te leggen bij het individu. De controle overdragen aan een derde partij druist in tegen het oorspronkelijke ethos waarop cryptocurrency is gebouwd.

Not your keys, not your coins is nog altijd een strijdkreet onder de fanatieke crypto-aanhangers. Maar de gemiddelde crypto-investeerder voelt zich wellicht niet comfortabel met deze verantwoordelijkheid. Het bewaren van de private keys is een serieuze taak, en gaat lang niet altijd goed. Volgens schattingen is er al ruim een vijfde van alle bitcoin verloren gegaan vanwege verloren private keys. Wanneer een crypto eigenaar de private keys verliest is het einde oefening. Het verliezen van private keys is meer dan het kwijtraken van een papiertje. Er zijn meerdere voorbeelden van mensen die hun oude harde schijf per ongeluk weggooien waar hun keys op stonden. Of crypto-bezitters die komen te overlijden en hun private keys meenemen. De hoeveelheid verloren crypto zal in de loop der tijd alleen maar toenemen.

Het zelf bewaren van crypto brengt dus een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. En wanneer je snel wilt kunnen handelen is het allerminst praktisch om de crypto eerst te moeten versturen. Behalve tijd brengt het ook kosten met zich mee. Dit is één van de redenen dat veel mensen hun crypto laten staan op een platform.

Not your keys, not your worries

Bij Bitcoin Meester geven we graag een andere draai aan het klassieke mantra “not your keys, not your coins.” Wij denken graag in “not your keys, not your worries.” Uiteraard zijn er risico’s verbonden aan het toevertrouwen van crypto aan een derde partij. Om deze risico’s te beperken heeft Bitcoin Meester meerdere maatregelen genomen, zowel zichtbaar als onzichtbaar. 

De belangrijkste maatregel is onze stichting derdengelden. Met de stichting derdengelden worden fondsen (zowel fiat-valuta (Euro) als crypto) van klanten gescheiden van het vermogen van Bitcoin Meester. In het onwaarschijnlijke geval dat Bitcoin Meester in gebreke zou raken (faillisement) dan kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op de fondsen van klanten. Dit lijkt vanzelfsprekend maar een hoop crypto partijen in zowel Nederland als het buitenland maken hier vooralsnog geen (in sommige gevalen slechts deels) gebruik van. 

Een andere maatregel is ons cold-storage beleid. Het overgrote merendeel van alle crypto wordt offline bewaard zodat het in het geval van een hack is afgezonderd. 

De voor- en nadelen op een rijtje

Het zelf bewaren van de private keys geeft de bezitter meer eigen verantwoordelijkheid. Het risico hiervan is dat de bezitter de private keys kwijt kan raken en hiermee de toegang tot de crypto kan verliezen. Wanneer de crypto bij Bitcoin Meester staan heeft de gebruiker zelf geen omkijken naar de private keys. In het geval van een vergeten wachtwoord kan deze opnieuw worden aangevraagd. 

Het zelf bewaren van crypto op een hardware wallet is in principe veiliger. Omdat er geen directe verbinding is met het internet kan een hardware wallet niet worden gehackt. Bij Bitcoin Meester is er de mogelijkheid om 2-factor authenticatie in te schakelen middels Google Authenticator. Hiermee is het praktisch onmogelijk om een account te hacken.

Door de stichting derdengelden van Bitcoin Meester zijn de fondsen van de klanten altijd gescheiden van het eigen vermogen van Bitcoin Meester. In het geval van een faillissement kunnen schuldeisers dus geen aanspraak maken op de tegoeden van klanten, zowel fiat-valuta als crypto.

Bij eventuele vragen over het bewaren van crypto kan er contact worden opgenomen met onze helpdesk. Dit kan door een e-mail te sturen naar helpdesk@bitcoinmeester.nl of door onze helpdesk te bellen. Onze helpdesk is op werkdagen bereikbaar via 085 007 6000 tussen 9:00 en 17:00 uur.