Op 13 juni zullen de nieuwe algemene voorwaarden van Bitcoin Meester ingaan. De voorwaarden zullen wijzigen omdat Bitcoin Meester een stichting derdengelden heeft opgericht. Deze stichting zal het beheer van klanttegoeden overnemen van Bitcoin Meester. In het onwaarschijnlijke geval van een faillissement zullen uw tegoeden op deze manier niet toegankelijk zijn voor schuldeisers van Bitcoin Meester (Coin Meester B.V.).

Wat is een stichting derdengelden?

Derdengeld is letterlijk “geld dat van derden is.” Een ‘derde’ is een andere persoon. Derdengeld is dus geld dat van anderen is. In de huidige situatie komt geld van klanten van Bitcoin Meester terecht op een rekening van Bitcoin Meester. Dit is bij meerdere brokers en exchanges het geval. In het 10-q formulier van Coinbase staat bijvoorbeeld de volgende passage:

Moreover, because custodially held crypto assets may be considered to be the property of a bankruptcy estate, in the event of a bankruptcy, the crypto assets we hold in custody on behalf of our customers could be subject to bankruptcy proceedings and such customers could be treated as our general unsecured creditors.


SEC form 10-Q is een formulier dat ieder beursgenoteerd bedrijf moet invullen voor de SEC (Securities and Exchange commission). Dit formulier dient als een samenvatting voor de financiële gegevens. Het formulier moet ieder kwartaal worden ingediend.

Uit deze passage lijkt te blijken dat schuldeisers bij Coinbase beslag kunnen leggen op de financiële middelen van klanten. In een reactie heeft de CEO van Coinbase, Brian Armstrong, laten weten dat klanten zich geen zorgen hoeven te maken. “Je geld is veilig bij Coinbase, net zoals dat altijd is geweest”, schreef de Coinbase CEO op Twitter.

Nieuwe situatie

In de nieuwe situatie houdt de stichting derdengelden fondsen (zowel fiat als crypto) van klanten gescheiden van het vermogen van Bitcoin Meester. In het onwaarschijnlijke geval dat Bitcoin Meester te maken zou krijgen met schuldeisers, kunnen schuldeisers geen aanspraak maken op de fondsen van klanten. Hoewel een stichting derdengelden niet verplicht is voor Nederlandse crypto-aanbieders heeft Bitcoin Meester hier wel voor gekozen om het risico voor klanten te beperken.