Satoshi Nakamoto is de bedenker van Bitcoin, maar tot op de dag vandaag is het nog steeds niet duidelijk wie of wat er achter het pseudoniem zit die het Bitcoin protocol ontwikkelde. 

Een nieuwe kijk op een oud onderzoek lijkt echter nieuwe informatie te onthullen over de verblijfplaats van Satoshi Nakamoto tijdens het werken aan Bitcoin. 

Volgens het nieuwe rapport was Londen de meest waarschijnlijke verblijfplaats waar Satoshi Nakamoto tussen 2008 en 2010 verbleef om aan Bitcoin te werken.

Doncho Karaivanov, de auteur van het rapport uit de Chain Bulletin, besprak in zijn rapport een aantal verschillende factoren waarmee hij tot de conclusie is gekomen dat Satoshi een Londenaar zou zij. Een van de factoren is een analyse van timestamps van het gepubliceerde materiaal van Satoshi, zijn gebruik van regionale spreektaal en woordspeling, en het feit dat de kop van The Times in het genesisblok specifiek was voor de Engelse druk.

De theorie dat Satoshi Brits zou zijn is niet nieuw, in de loop der jaren zijn er meerdere ‘hints’ gevonden die erop zouden wijzen dan Satoshi een Brit zou zijn. Eerder werd ook de specifiek Britse spelling in de posts aangehaald.

Het laatste rapport bevat echter aanvullende informatie over de eerdere analyses. Zoals het benadrukken van de waarschijnlijkheid dat Satoshi moet hebben verwezen naar de gedrukte editie van The Times bij het coderen van de nu beroemde kop van 3 januari 2009 in het genesisblok van Bitcoin .

De verklaring? Alleen de gedrukte editie van The Times die in Engeland werd verspreid de kop ‘Chancellor on brink of second bailout for banks’ gebruikte, terwijl de online editie de naam van de kanselier in de kop vermeldde. De Amerikaanse editie van de krant bevatte het verhaal helemaal niet. Karaivanov analyseerde deze gegevens van het lezerspubliek waaruit blijkt dat ongeveer 43% van het lezerspubliek van The Times zich in Londen bevindt. Dat in combinatie met Londen als het grootste financiële centrum ter wereld, maken het zeer waarschijnlijk dat Satoshi in de periode tussen 2008 en 2010 in Londen aan het werk was.

De analyse van verschillende materiaal van Satoshi, inclusief timestamps, levert aanvullend bewijs dat Satoshi vanuit het Verenigd Koninkrijk zou hebben geopereerd. Hij plaatst hier echter wel een kanttekening bij en zegt dat Satoshi’s patroon van detachering ook een afspiegeling kan zijn van iemand die in de tijdzones van de oostkust of westkust van de Verenigde Staten woonde.

Tot de volledig uitgesloten tijdzones behoorden de tijdzones die Japan omvatten, waar Satoshi volgens zijn P2P Foundation-profiel vandaan kwam, en Australië, waarvan Karaivanov zegt dat het “niet eens op afstand mogelijk was”, tenzij Satoshi “een vampier” was.

Satoshi houdt de gemoederen voorlopig nog wel bezig, en de vraag is of we er ooit echt achter zullen komen wie of wat er achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat.