Topmerken, celebrities, artiesten en sportclubs zien steeds meer PR- en marketingmogelijkheden met Non-Fungible-Tokens (NFTs). NFT tokens zijn namelijk ultieme instrumenten om communities mee te vormen en deze te verleiden tot betrokkenheid en interactie. Daarnaast kan met de uitgifte van NFTs geld worden ingezameld voor alle soorten projecten. Het gebruik van NFTs wordt in het bedrijfsleven dan ook breed omarmd. Via NFTs zullen nog vele duizenden, zo niet miljoenen mensen kennis maken met de blockchain en dus met crypto. In dit artikel lees je hoe zes topnamen uit verschillende branches de technologie inzetten.
1. FIFA lanceert Genesis NFT WK-collectie op Algorand
Fenomenaal: voor de eerste keer geeft de FIFA (internationale voetbalbond) de rechten vrij van alle epische voetbalmomenten uit de WK-archieven van de afgelopen 92 jaar. Kopballen, goals, slides, penalties, overtredingen, huldigingen en rode kaarten: de collectie bestaat uit videofragmenten van meer dan een half miljoen hoogtepunten uit de WK geschiedenis, van zowel de heren- als de damesteams. Voetbal collectibles zoals spaarkaartjes zijn altijd populair geweest, dus de stap van FIFA om videofragmenten op de blockchain uit te brengen kan niet anders dan aanslaan. De NFTs zijn te koop in packs van drie stuks, en kosten 5 dollar. Uitgebreide informatie over de collectie is beschikbaar op de website van FIFA.

2. LaLiga: Spaanse competitie in de metaverse
Naast FIFA heeft ook LaLiga een grote stap richting Web3 gezet. De eerste divisie van het Spaanse voetbal heeft plannen voor de metaverse en is van plan om supporters te gaan betrekken in allerlei sportieve en commerciële virtuele activiteiten. Twee vooraanstaande Spaanse clubs, FC Barcelona en Real Madrid, toonden recentelijk al interesse in de metaverse door patenten aan te vragen. Maar LaLiga plaatst in één keer het voltallige Spaanse topvoetbal op de blockchain. LaLiga heeft contracten gesloten met een aantal partijen die de een virtueel stadion zullen gaan inrichten op Decentraland (MANA), een metaverse op de blockchain van Ethereum.
3. MOSS NFTs tegen ontbossing in de Amazone

Het Braziliaanse bedrijf Moss noemt zichzelf “Climate Tech”. Deze organisatie strijdt tegen de ontbossing van de Amazone door stukken regenwoud op te kopen en te verkopen als NFTs. Zij willen een brede groene buffer om het regenwoud heen leggen, om illegale houtkap te belemmeren. MOSS claimt al 152 miljoen bomen van de kap te hebben gered en wil de ‘Green Wall’ uitbreiden tot een gebied ter grootte van ruim 24 duizend vierkante kilometer.
Kopers van de NFTs worden op papier eigenaren van het land, maar mogen daar geen hotels op uitbaten. Doel is het behoud van de natuur. MOSS neemt het papierwerk voor rekening en alles wordt gedocumenteerd op de blockchain.

4. Starbucks coffee cult

Starbucks heeft een bereik van maar liefst 7 miljoen gebruikers. Het internationale koffiebedrijf beschouwt iedere verkooptransactie van koffie als een unieke interactie tussen het merk en de klant, waarbij waarden als ‘warmte, innovatie en verbondenheid’ de geur van de koffie versterken.
Het bedrijf ziet grote toegevoegde waarde in de toepassing van NFTs binnen haar loyaliteitsprogramma’s. Onlangs kondigde Starbucks aan een eigen virtuele koffiewereld, de Coffee Odyssey, te ontwikkelen op de blockchain van Polygon.
Wat kunnen koffiedrinkers hiermee?
Een volle koffie-spaarkaart kan worden ingewisseld tegen een NFT. Staat de NFT eenmaal in een wallet, dan heeft de eigenaar daarmee bijvoorbeeld toegang tot exclusieve Starbucks barista masterclasses, wat heel goed op je cv staat als je in een dure hotelbar wilt werken. De trainingen worden gegeven in Coffee Odyssey, de metaverse omgeving van het merk. Coffee Odyssey wordt ook de place to be voor gaming, quizzen en andere activiteiten waarbij deelname wordt beloond met privileges, al dan niet in de vorm van – opnieuw – NFTs. Spaarders met andere ambities kunnen hun NFTs inwisselen voor collectors’ items zoals gesigneerde koffiemokken, of een VIP-bezoek aan een Starbucks koffiebranderij.
5. Post.nl NFT zegel

Met de uitgave van een oerhollandse NFT zegel hoopt Post.nl de bestaande -, maar ook een nieuwe generatie postzegelverzamelaars aan te spreken. De pre-sale van de Post.nl NFT-collectie was binnen een halve dag uitverkocht. Het design van de zegel is klassiek, maar de Hollandse koe is gelukkig wel getooid met bullish horens.
Elke Post.nl NFT zegel heeft ook een fysieke versie, die gewoon op een envelop kan, of in het postzegelboek van opa. Om mensen die nog niet over alle digitale kennis beschikken niet uit te sluiten, wordt de NFT niet geïntroduceerd met een mint op de blockchain, maar wordt deze verkocht op een kaart met een QR code. Maar mocht je met de NFT willen handelen, dan is een crypto wallet wel zo handig.
Hier kan de zegel worden besteld zolang de voorraad strekt. De oplage is 140 duizend en de zegel kost €9,05, net als de kosten van een aangetekende brief.
6. Rembrandt van Rijn’s Nachtwacht in de metaverse

Via HodlFinance is het binnenkort mogelijk om één van de 8000 eigenaren te worden van een digitaal stukje Nachtwacht, een van de beroemdste Nederlandse schilderijen uit de geschiedenis. Het digitale werk wordt ‘opgeknipt’ en verkocht in 8000 stukjes van 2,5 vierkante centimeter. De NFT’s gaan tussen 0,15 en 0,20 Ether kosten.
Met de opbrengst richt de Rembrandt Heritage Foundation het digitale MetaRembrandt Museum op. Alle toekomstige NFT-kunstbezitters vormen samen de oprichters van het museum en krijgen speciale rechten. Op Limited Series kunstboeken bijvoorbeeld, of het recht op toegang tot een exclusieve expositie of lezing. Ook het verhuren of uitlenen van de rechten behoort tot de opties.
Hou de volgende mediabronnen in de gaten voor informatie over dit bijzondere project:
- MetaRembrandt (Twitter)
- MetaRembrandt (HODL Finance)