In de afgelopen weken lag de focus van de cryptocurrency-markten voornamelijk op de Decentralized Finance– of DeFi-ruimte en gedecentraliseerde beurzen. Denk bijvoorbeeld aan het populaire Uniswap en de duizelingwekkende stijging van Polkadot op basis van marketcap. De volgende hype is nog niet voorbij of de volgende vliegt ons al om de oren. Welkom NFT, oftewel Non Fungible Tokens en in het Nederlands vertaald naar ‘Niet Vervangbaar Token’.  

Wat zijn Non Fungible Tokens (NFT’s)

NFT’s zijn één van de belangrijkste bouwstenen van een nieuwe, door blockchain aangedreven digitale economie. Verschillende projecten experimenteren met NFT’s voor verschillende gebruiksscenario’s, zoals gaming, digitale identiteit verificatie, licenties, certificaten en beeldende kunst. 

Een NFT is een cryptografisch token op een blockchain dat een uniek activum vertegenwoordigt. Dit kunnen volledig digitale activa zijn of tokenized versies van real-world assets. Omdat NFT’s niet onderling uitwisselbaar zijn, kunnen ze dienen als bewijs van authenticiteit en eigendom binnen de digitale wereld.

Maar hoe kunnen zulke dingen waarde hebben? Net als bij elk ander waardevol item, is de waarde niet inherent aan het object zelf, maar wordt deze toegekend door mensen die het waardevol achten. Waarde is in wezen een gedeelde overtuiging. Het maakt niet uit of het om fiat-geld, edelmetalen of een voertuig gaat – deze dingen hebben waarde omdat mensen denken dat ze dat hebben. Dit is hoe elk waardevol item waardevol wordt, dus waarom geen digitale verzamelobjecten?

Terwijl virtuele werelden al floreren, is een ander opwindend gebruik van NFT’s de tokenisatie van real-world assets. Deze NFT’s kunnen fracties van echte activa vertegenwoordigen die kunnen worden opgeslagen en verhandeld als tokens op een blockchain. Dit zou wat broodnodige liquiditeit kunnen introduceren op veel markten die anders niet veel zouden hebben, zoals beeldende kunst, onroerend goed, zeldzame verzamelobjecten en nog veel meer.

Ook interessant: Wat is het metaverse?

Projecten die al gebruik maken van NFT’s

Veel verschillende projecten gebruiken NFT’s al als verzamel- en ruilvoorwerpen. Voorbeelden zijn Decentraland (gedecentraliseerde virtual reality-wereld waar spelers stukjes virtueel land en andere in-game NFT-items kunnen bezitten en uitwisselen), My Crypto Heroes en Gods Unchained.

Screenshot van Decentraland

Tot slot

Digitale verzamelobjecten openen blockchain-technologie voor geheel nieuwe wegen, buiten conventionele financiële toepassingen. Door fysieke activa in de digitale wereld te vertegenwoordigen, hebben NFT’s het potentieel om een ​​essentieel onderdeel te zijn van niet alleen het blockchain-ecosysteem, maar ook van de bredere economie.

De gebruiksscenario’s zijn enorm, en het is vrij waarschijnlijk dat veel ontwikkelaars nieuwe en opwindende innovaties voor deze veelbelovende technologie zullen bedenken.