Non-fungible-tokens, beter bekend als NFT’s, kennen we vooral van de digitale kunst. Cryptopunks die voor honderden miljoenen worden verkocht of plaatjes van een steen waar tonnen voor geboden worden. Niets lijkt meer te gek. Het beeld dat de meeste mensen hebben bij NFT’s is dat het vooral onzinnige plaatjes voor onzinnige bedragen zouden zijn. Maar, er zit veel meer achter de technologie…

Muzikanten zijn vooral afhankelijk van platformen zoals Spotify en Apple Music. Voor de luisteraar werkt het erg makkelijk, alle favoriete liedjes binnen handbereik. Voor de muzikant is het vaak wat minder fijn om met een platform als Spotify te werken. Artiesten lopen namelijk veel geld mis wanneer ze gebruik maken van diensten zoals Spotify of Apple Music, maar ze kunnen haast niet zonder.

Saxo bank heeft een voorspelling gedaan dat nieuwe technologieën zoals NFT’s artiesten waarschijnlijk zullen helpen met het terugkrijgen van hun aandeel.

Volgens het rapport gemaakt door Saxo Bank genaamd “Outrageous Predictions 2022: Revolution” zullen muzikanten gaan profiteren van op NFT gebaseerde streamingplatforms, omdat ze het mogelijk maken om muziek rechtstreeks naar de luisteraar te brengen zonder dat ze afhankelijk zijn van een tussenpartij.

Mads Eberhardt is analist bij Saxo Bank en hij zegt dat platformed zoals Spotify en Apple Music een flink bedrag voor zichzelf houden en niet aan de artiesten geven. In sommige gevallen bedraagt het percentage maar liefst 75% of meer. 

“Deze modellen leiden de vergoedingen van individuele abonnees niet op de daadwerkelijke muziek waar een individuele abonnee naar luistert”, verklaarde Eberhardt, eraan toevoegend:

“De use case voor NFT’s zou bijzonder overtuigend kunnen zijn in de volgende stap voor de technologie voor contentgenerators in de muziekindustrie, aangezien muzikanten zich oneerlijk behandeld voelen door de modellen voor het delen van inkomsten van de huidige streamingplatforms zoals Spotify en Apple Music.”

Er zijn al een aantal initiatieven zoals Audius, een blockchain-muziekplatform waar verschillende artiesten bij zijn aangesloten. Het Audius-platform is gebaseerd op blockchain-technologie en maakt het mogelijk om muziek te streamen en te delen zonder hierbij tussenpersonen nodig te hebben.