Artiesten uit alle disciplines van de kunst omarmen steeds vaker de mogelijkheid om hun werk nu ook als non-fungible tokens (NFTs) op de blockchain kunnen presenteren. De blockchain als medium opent de deuren naar een veel groter en breder publiek dan voorheen bereikbaar was. De nieuwe techniek stimuleert kunstenaars bovendien om nieuwe concepten te bedenken en multidisciplinaire experimenten te doen. Zoals het digitaliseren en animeren van sculpturen, of een NFT die van tijd tot tijd verandert. De mogelijkheden met NFTs zijn eindeloos! Hieronder belichten we de creatieve processen van vijf kunstenaars met Nederlandse roots die actief met NFTs bezig zijn.

Dadara – Greyman

Dadara 

De Nederlands-Poolse kunstenaar Dadara heeft zijn Greyman personage in de jaren ‘90 in beton gegoten en schiep zo het acht meter hoge Statue of No Liberty. Inmiddels is Greyman ook als NFT vereeuwigd. Dit kleurloze figuur weerspiegelt de 9-tot-5-samenleving waarin mensen worden gestuurd door regels en geld. De Crypto-Greyman collectie is een artistiek statement met een oplage van 7.908.125.000 niet-unieke ofwel identieke Greyman afbeeldingen. Je kunt ze minten voor 1 matic per stuk. Het enige wat uniek aan de NFT is, is het ‘geboortenummer’ van de mint. Dit vormt volgens Dadara een parallel met het Burgerservicenummer waarmee mensen steeds vaker worden geïdentificeerd. De oplage is dan ook gelijk aan de totale wereldbevolking ten tijde van de lancering van de NFT. 


Ook opmerkelijk: op NFT-marktplaats Rarible wordt het werk ‘SALE’ van Dadara aangeboden dat nooit zal worden verkocht, ondanks dat er al een bod van 3 Ether is uitgebracht!

Meer informatie: https://dadara.nl/blog/cryptogreyman

TIP: Dadara is als spreker aanwezig op het aankomende 4-daagse Metaverse festival MET AMS dat van 14-17 juni a.s. plaats vindt in het Westerpark, Amsterdam. 

Rafael Rozendaal – Endless Nameless collectie op Opensea

Rafael Rozendaal 

De Braziliaans-Nederlandse kunstenaar Rafael Rozendaal publiceert al sinds het jaar 2000 digitale kunst op webpagina’s. Hij deed dat door ieder kunstwerk een eigen domeinnaam te geven. Wie het werk kocht kreeg deze domeinnaam (dus de webpagina met het werk erop) in handen. Deze ‘handmatige’ manier van werken beoogde een aantal vergelijkbare principes als NFTs tegenwoordig op de blockchain: 

  1. Een groot bereik, want het werk is en blijft zichtbaar voor iedereen;
  2. Het online kunnen verkopen van het eigendom waardoor de kunstenaar geld verdient en daardoor kunst kan blijven maken.

Het werk van Rafael is veelzijdig, kleurrijk en abstract, de geanimeerde vormen biologeren in hun eenvoud. Het zijn kunstwerken waar je minder snel de vinger op kan leggen, maar die juist emoties losmaken en vragen oproepen. Zijn serie Endless Nameless uit 2021 bestaat uit duizend computer-gegenereerde NFTs die een verkenning van compositie uitbeelden. De collectie op Opensea is hier te zien.

Meer informatie: https://www.newrafael.com/nft/

Don Diablo

Het plakken van een label op NFT-art van Don Pepijn Schipper, beter bekend als Don Diablo is onbezonnen werk. Met de verkoop van zijn Infinite Future 2021 NFT ontving de beroemde dj/producer/fashion ondernemer afgelopen juni veel belangstelling. De NFT werd via veilinghuis Sotheby’s verkocht voor maar liefst 927.500 dollar. De eigenaar van de NFT heeft het recht op een fysieke, holografische box met daarin een cartridge waarop een digitale loop (lus) staat. Deze loop symboliseert de ‘circle of life’. Daarbij komt nog de belofte op een eeuwige band tussen de eigenaar van de NFT en de artiest, die zo lang hij leeft nieuwe kunst op de cartridge zal zetten. Een wisselend digitaal kunstwerk dus, op een zelfgemaakt medium. In dit Youtube filmpje legt Don Diablo uit hoe het werkt.
Voor Don Diablo is de technologie van NFTs een ‘digitale renaissance’. NFTs bieden volgens hem de ultieme vorm voor vrijheid van expressie, vanwege de crossovers die kunnen worden gemaakt met muziek, visuele kunst en techniek. (Bron: INFINITE FUTURE | Sotheby’s)

Dutchtide – Midnight Breeze serie

Dutchtide

Betoverend is het illustratieve werk van een Nederlandse kunstenaar die werkt onder de naam Dutchtide. Zijn kunst is ontstaan vanuit de wens om Nederland en Azië conceptueel te verenigen en hierbij de focus te leggen op het Japanse begrip MA, wat staat voor negatieve ruimte.

Ontworpen als banners (voor bijvoorbeeld Twitter) vormen 6.969 verschillende nostalgische visuals de collectie Midnight Breeze. Stuk voor stuk lijken de werken een verhaal te willen vertellen over een situatie op de weg, waarin leegte en transitie even belangrijk zijn als ‘het zichtbare’. 

De Tibet – en Hong Kong Homage-collecties van Dutchtide zijn driedimensionale appartementen die elementen bevatten van authentieke Aziatische bouwstijlen. Dutchtide geeft aan dat deze gezichten langzamerhand verdwijnen uit het landschap, als gevolg van de industrialisatie. 

Een drietal postmoderne wolkenkrabbers vormt het digitale toneel van Highrise TideEstates. Met de creatie van NFT-appartementen voor de metaverse geeft Dutchtide op een kunstzinnige manier aandacht aan de schrijnende woningnood waar de wereld mee kampt. De Dutchtide NFT-series worden momenteel geanimeerd en doorontwikkeld voor de metaverse.

Micha Klein – Crypto-Pills op Opensea

Micha Klein 

In het house circuit van begin jaren 90 brak virtueel kunstenaar Micha Klein door als vj. Hij trad live op bij feesten van onder andere Chemistry (dj Tiësto) en was een van de eersten die met geanimeerde visuals dj optredens aankleedde. Pillman, één van zijn digitale karakters uit 1993, werd door Micha geanimeerd en op een toer door zanger Eminem gebruikt. Uit deze Pillman is vorig jaar de NFT-collectie Crypto-pills geboren. Met de beschrijving “Virtual Medicine for a Sick Society” geeft ook Micha een maatschappijkritische boodschap mee. De 10.000 computer-gegenereerde avatars worden verhandeld op NFT-marktplaats Opensea. Een gedeelte van de opbrengsten wordt geschonken aan een stichting die medicijnen aan hulpbehoevende kinderen verstrekt.

Micha staat inmiddels met één been in de metaverse (Crypto-Pills Universe) en werkt momenteel aan interactiviteit en animatie van de NFTs. 

Bekijk hier de collectie Crypto-Pills op Opensea. Meer informatie: https://www.michaklein.com/