Analysebureau Dune Analytics heeft een analyse gemaakt van het handelsvolume op de NFT-marktplaats OpenSea, de grootste NFT-marktplaats op basis van handelsvolume. Uit de analyse blijkt dat het dagelijkse handelsvolume op OpenSea flink is gedaald van de piek van $323 miljoen in augustus tot ongeveer $52 miljoen op donderdag. 

De top NFT’s van de afgelopen maand op basis van handelsvolume waren Loot, CryptoPunks en Bored Ape Yacht Club volgens OpenSea. Het dagelijkse handelsvolume voor CryptoPunks daalde met meer dan 90%. De bodemprijs voor CryptoPunks, volgens NFT Price Floor, ligt momenteel rond de 90 ether, een daling van een piek van 132 ether in augustus. De bodemprijs, ook wel bekend als de “floor” verwijst naar de laagste prijs van een NFT binnen een bepaalde categorie (in dit geval de CryptoPunk-collectie).

Of dit het einde is van de NFT-hype? Waarschijnlijk niet. Gehypte projecten zoals Mutant Apes Yacht Club en CryptoPunks waren eind augustus verantwoordelijk voor een enorme stijging in het NFT-handelsvolume. Dat het volume nu iets is gaan liggen betekent niet dat de hype helemaal over is. We durven zelfs te stellen dat de NFT-markt slechts een tijdelijk plateau heeft bereikt en slechts wacht op het volgende grote project dat tractie weet te genereren bij het grote publiek. Zo registreerde OpenSea een maand geleden een record handelsvolume te midden van de lancering van Pudgy Penguins en een hele reeks andere populaire NFT-projecten. De hype rond deze projecten verhoogde de activiteit op OpenSea dramatisch. 

De verkoopvolumes van CryptoPunks, een van de meest populaire NFT-projecten, braken op 23 augustus dagelijkse NFT-verkooprecords, niet lang nadat creditcardgigant Visa op de markt kwam en er een kocht.

Ook zijn er de afgelopen tijd steeds meer NFT-platforms bij gekomen en zijn gebruikers langzamerhand aan het overstappen. Met name de gas price op het Ethereum netwerk vormt een obstakel voor de meeste gebruikers. Sommige NFT-activiteiten zijn dan ook overgeslagen naar andere layer 1-blockchains zoals Solana. De eigen munt van het Solana netwerk, SOL, beleefde hierdoor een enorme stijging. Volgens Dune Analytics blijft OpenSea met het gebruik van het Ethereum netwerk nog wel op de eerste plaats staan ​​met meer dan 1.560 ether aan transactiekosten op Ethereum in de afgelopen 24 uur.