MicroStrategy CEO en Bitcoin-evangelist Michael Saylor heeft in een poging om de discussie omtrent het energieverbruik van Bitcoin te beëindigen De Bitcoin Mining Council opgericht. Hiermee hoopt Saylor de “zorgen, vooral van niet-geïnformeerde partijen” over het energieverbruik van de cryptocurrency te beheren.

Op het Coindesk Consensus evenement sprak Saylor over de nieuwe formatie, de reden van oprichting en het uiteindelijke doel van de Bitcoin Mining Council. Zo vertelde Saylor dat hij samenwerkt met Tesla CEO Elon Musk en een handvol Noord-Amerikaanse mining partijen om de organisatie te creëren die energie verbruiksgegevens zal openbaren in een poging om de zorgen weg te nemen omtrent de milieuvriendelijkheid van de cryptocurrency.

“Het werd vrij duidelijk dat bitcoiners een goed verhaal hebben, maar het is een behoorlijk ingewikkeld verhaal en we moeten een manier vinden om ons verhaal te delen”, zei hij.

Saylor zei dat hij Musk in contact heeft gebracht met acht Noord-Amerikaanse bitcoin-mining partijen om een gesprek over het energieverbruik te houden. De mining-partijen vertegenwoordigen zelf naar schatting 10% van de totale rekenkracht die het Bitcoin-netwerk beveiligt. Musk noemde de ontmoeting “potentially promising…”

De prijs van bitcoin kelderde deze maand behoorlijk nadat Elon Musk eerder had aangekondigd dat zijn autofabrikant niet langer bitcoin als betaling zou accepteren vanwege de zorgen omtrent het energieverbruik. Als reactie hierop heeft Saylor zo snel mogelijk verschillende partijen bij elkaar verzameld om meer duidelijkheid te geven over het energieverbruik.

“Musk denkt dat we er allemaal baat bij zouden hebben als we gegevens over het energieverbruik en de bron van energieverbruik zouden kunnen publiceren”, zei Saylor.

Ondanks dat Bitcoin een van de meest openlijke netwerken is ter wereld wordt er weinig tot geen informatie over het exacte energieverbruik gedeeld momenteel. 

Hierdoor zijn er andere partijen die hun eigen modellen creëren die misschien minder vleiend zijn voor de cryptocurrency-industrie.

Er kwam echter ook veel weerstand uit de Bitcoin-community na de aankondiging van Saylor dat hij met Musk en een aantal mining bedrijven om tafel zou hebben gezeten. Aangezien het gesprek tussen misschien wel de machtigste Bitcoin-spelers van het moment zou hebben plaatsgevonden zou er in dat gesprek te veel invloed kunnen worden uitgeoefend op de markt. Het gesprek werd pas achteraf aangekondigd 

Saylor was het hier niet mee eens en antwoordde dat als Saylor en Musk van plan waren om in het geheim controle over de bitcoin-markt uit te voeren ze het bestaan ​​van de bijeenkomst niet aan de wereld zouden hebben aangekondigd.

“Ik denk dat de eerste vraag van Elon was ‘hey, kunnen we een manier bedenken om de transparantie voor het gebruik van bitcoin-mining te publiceren of te vergroten,’ ” zei Saylor dinsdag. “Ik denk dat de eerste stap is: laten we met een protocol komen om energie-informatie te publiceren op een manier die we met de wereld kunnen delen en vervolgens samenwerken om ervoor te zorgen dat we duurzame energiedoelstellingen nastreven. Iedereen in die bijeenkomst, ook Elon, gelooft hartstochtelijk in decentralisatie”, 

De groep lijkt zich dus vooral bezig te houden met de milieukwesties omtrent de cryptovaluta en slecht geïnformeerde partijen te onderwijzen over het energieverbruik van bitcoin.