Het MET AMS festival vond plaats van 14-17 juni in de Gashouder, Westerpark, Amsterdam
‘Gewichtloos’ zweef je in een virtuele cosmos, met langzaam draaiende planeten en vallende sterren. De kleurige projecties van snel klimmende planten en vloeibare lava-knikkers vullen een oneindige space en er is beweging, in welke richting je ook kijkt. Toch lijkt de tijd stil te staan in de virtual reality-cabine bij de ingang van het MET AMS festival in Amsterdam. De trip door de virtual reality bril geeft in stilte een zintuiglijke introductie tot de hoofdthema’s van het festival: Web 3.0, metaverse en NFTs.
Ruim 1500 bezoekers woonden de eerste editie van het vierdaagse festival bij. Het publiek bestond voornamelijk uit internationale professionals met verschillende, maar ook overlappende raakvlakken in de jonge industrie; vanuit de techniek, de creatieve industrie, uit de sociaal-maatschappelijke sector en vanuit de commercie.
Op een groot led-verlicht podium belichtten bekende (en minder bekende) namen hun expertise en visie op de oneindige mogelijkheden die de komst van de metaverse biedt.
Metafluence, een bedrijf dat virtuele social media ontmoetingsplekken voor de metaverse ontwikkelt, onderstreepte bijvoorbeeld de rol van influencers bij de adoptie van de metaverse.
Jürgen Alker van de NFT Studio van Highsnobiety benadrukte dat het eigendom van bijvoorbeeld een paar digitale sneakers in de metaverse even waardevol kan zijn voor consumenten als de aanschaf van dezelfde fysieke schoenen. En dat deze ook van aanvullende betekenis kunnen zijn voor de eigenaar. De metaverse kan in zijn ogen een geheel nieuwe betekenis geven aan utility (nut) en value (waarde) van producten en ervaringen.
De term immersive experience galmde opvallend vaak door de microfoon: het creëren van een ‘meeslepende’ metaverse ervaring met behulp van virtual – en augmented reality. En volgens David Robustelli van Capitola, organisator van de Virtual Fashion Week, zou de populariteit van virtuele fast fashion het milieu in de toekomst weleens een beetje kunnen ontlasten.
“A week in the metaverse is like a year in real life”
Door de commercie, maar ook vanuit de culturele hoek werden artiesten en kunstenaars gestimuleerd om hun werk als NFTs (Non-Fungible Tokens) te gaan ontwikkelen. Merel van Helsdingen, Founding Director van Nxt Museum in Amsterdam, waarschuwde wel: “A week in the metaverse is like a year in real life”, doelend op de verschillende facetten waar kunstenaars mee te maken krijgen als ze besluiten tot het transformeren van hun werk naar Web 3. NFT-consultancy studio’s zoals The Guild staan paraat om kunstenaars, artiesten en musici te ondersteunen op technisch vlak of met bijvoorbeeld community-building en marketing. Farbod Sedeghian van arteQ.io is het niet volledig eens met teveel ‘specialisering’ en motiveerde artiesten, kunstenaars en designers juist om hun kennis te verbreden en zo autonoom mogelijk te blijven werken.

QR code als visitekaartje
De overige ruimte in de Gashouder was ingericht op netwerken, informatie-uitwisseling, live painting en software demonstraties. Hier deelden kunstenaars, developers, NFT studio’s, investeerders, marketeers, cultuurinstellingen en andere professionals uit de industrie zowel kennis als QR-codes uit. Een videowall toonde NFTs van beroemde collecties.
Het team van CyberKongz, een populaire avatar-collectie en Play-To-Earn NFT project, deelde blikjes uit van in Amsterdam gebrouwen bananenbier (het was daar druk). CyberKongz is een ‘Old Generation‘ (OG) project, dat als een van de eerste meer functionaliteit aan de collectie avatars gaf. Play-to-earn games werden ontwikkeld, en beloningen in de vorm van het Banana token werden uitgekeerd aan de houders van de NFTs. Sebastian Erasmus, een developer van het project met fans in het publiek, sprak over de toekomst van de CyberKongz avatars. Deze worden op dit moment doorontwikkeld zodat zij binnen diverse metaverses kunnen worden gebruikt.
Met je digitale dubbelganger in de metaverse

In de metaverse kun je jezelf vertegenwoordigen met avatars, vaak geïllustreerde driedimensionale figuren waarmee je je door het digitale landschap kunt verplaatsen. Door nieuwe technieken kunnen gebruikers het uiterlijk van hun Avatars steeds unieker maken (customizen). Maar wat is unieker dan een levensechte digitale drie-dimensionale replica van jezelf die ook nog jouw motoriek heeft? Het bedrijf Reblika (Rotterdam) liet bezoekers van MET AMS experimenteren met Reblium: software waarmee zij op basis van 3D-scans mensen digitaal kunnen klonen. De gelijkenis met echte mensen is akelig echt, net als realistische manier waarop de avatars zich bewegen. Reblium avatars worden al gebruikt in de mode- en filmindustrie voor bijvoorbeeld stunts of catwalk shows. Op dit filmpje is een voorbeeld te zien van het ontwerp van een replica: 4D scanning demo – Reblika. Al in 2013 heeft Reblika een digitaal Filippijns meisje van 10 jaar oud ontworpen voor een client. Via internet werd dit computermodel als lokaas ingezet om pedofielen mee op te sporen.
De toekomst vooruit
In de metaverse kan in principe bijna alles. Metaverse staat voor de virtuele wereld, die oneindig groot is. Niet alleen qua afmeting, maar ook qua mogelijkheden. De technologische ontwikkelingen en investeringen die momenteel worden gedaan doen vermoeden dat veel activiteiten uit het echte leven ook in de metaverse zullen gaan plaatsvinden. Het bijwonen van virtuele concerten of conferenties, zonder grenzen over te hoeven gaan bijvoorbeeld. En winkelen, gamen, daten of patiënten in ziekenhuizen een hart onder de riem stoppen buiten de reguliere bezoek-uren om. In de virtuele wereld bestaan minder restricties, zoals fysieke afstand of een maximum aantal deelnemers dat in een concertzaal past.
Maar zover is het nog niet. De ontwikkeling van metaverse en web 3.0 bevindt zich in een fase die vergelijkbaar is met de periode van voor de komst van het internet. De ideeën en mogelijkheden met het internet waren voor de internet-crash in het jaar 2000 al revolutionair, maar de capaciteit en de infrastructuur om het internet op te laten werken zoals 4G en internetbrowsers, moesten nog worden aangelegd en ontwikkeld.
Web 3
Web 3 laat zich uitleggen als de opvolger van het internet zoals we dat nu kennen (Web 2). Het is een gedecentraliseerd digitaal netwerk dat van iedereen is en niet kan worden ingericht door grote machten, zoals bijvoorbeeld Google en Amazon dat hebben kunnen doen op het huidige internet. Zoals het er nu uitziet, zullen Web 3, metaverse, NFTs en blockchain-technologie een belangrijk aandeel hebben in de virtuele economie die gebouwd kan worden met behulp van deze technieken.
Wakkere ondernemers
Metaverses worden inmiddels bedacht en ingericht. Miljoenen worden geïnvesteerd in de aankoop van digitaal land in de vorm van NFTs. Land dat kan worden bebouwd en ontwikkeld voor de toekomst. Het is daarom niet gek dat ondernemers met wakkere blik op de toekomst alvast onderzoeken wat de metaverse voor hen kan gaan betekenen. Een nieuwe economie biedt nieuwe kansen. Uit de box denken wordt een dubbelgrote uitdaging, want in de metaverse is veel meer mogelijk dan in het echte leven. Maar er zijn natuurlijk ook beperkingen vanwege het ontbreken van fysieke aanwezigheid en de noodzaak voor technische apparatuur. Hoe de verhouding metaverse – realiteit er precies uit zou kunnen zien over een tiental jaar is nog speculatief terrein!
Meer informatie over het MET AMS festival en de deelnemers: MET AMS | Where the metaverse & reality come to meet