Autofabrikant Mercedes Benz gaat samenwerken met het Britse blockchain-bedrijf Circulor. De samenwerking behelst een initiatief om de toeleveringsketen van kobalt en de CO2-uitstoot te monitoren. Dit kondigt het bedrijf aan in een persbericht op 30 januari.
Het bericht meldt dat de bedrijven blockchain-technologie gaan gebruiken om koolstofemissies te meten alsmede om de supply chain van kobalt goed in kaart te brengen. Kobalt wordt gebruikt voor de productie van lithium-ion autobatterijen.
Mercedes Benz, onderdeel van Daimler, meldt dat het project onderdeel is van de Startup Autobahn-initiatief. Tevens meldt het bedrijf dat de data van het project uiteindelijk gebruikt zal worden voor de ontwikkeling van een nieuwe “koolstof neutrale auto” als onderdeel van Ambition 2039.
Het project zal zich eerst richten op de levering van kobalt. Blockchain-technologie biedt de mogelijkheid om deze toeleveringsketen transparanter te maken; er is namelijk veel controverse rondom de delving en levering van dit metaal. Dit conflictmineraal komt voornamelijk uit de Democratische Republiek Congo (DRC), waar naar verluidt de werkomstandigheden erbarmelijk zijn. Er zouden meer dan 40.000 kinderen in de kobaltmijnen van Congo werken.
Blockchain-technologie helpt de gehele productieketen in kaart te brengen zodat kan worden blootgelegd hoe en waar de kobalt precies vandaan komt. Tevens wordt er gekeken hoeveel CO2 bij elke stap wordt uitgestoten. Daimler wil die gegevens gebruiken om een hogere standaard voor arbeidsomstandigheden in te voeren. Markus Schäfer, hoofd onderzoek en bestuurslid bij Mercedes-Benz AG en Daimler AG, zegt het volgende erover:
“Met Ambition2039 heeft Mercedes-Benz zichzelf hoge doelen gesteld. We kunnen deze doelen alleen bereiken in nauwe samenwerking met onze leveranciers. De sleutel is transparantie: het is onze ambitie om alle processen transparant en traceerbaar te maken. Wij zijn de eerste fabrikant die blockchain-technologie toepast om de CO2-uitstoot in de wereldwijde supply chain van batterijcellen in kaart te brengen. Hiermee leggen we de hoeksteen voor effectieve verbeteringen – voor het milieu en voor onze bedrijven.”Mercedes is niet de eerste autofabrikant die blockchain gaat toepassen op de supply chain van kobalt. Ford en Volvo kondigde vorig jaar ook al dergelijke projecten aan. Jaguar Land Rover en Continental kondigde vorig jaar projecten aan waarmee bestuurders de IOTA (MIOTA) cryptocurrency kunnen verdienen door auto te rijden en daarbij gegevens te delen.