Crypto heeft het afgelopen jaar een hoop nieuwe investeerders aangetrokken. De relatief hoge stijgingen trekken logischerwijs mensen aan die hopen een graantje mee te kunnen pikken. Helaas trekt het tegelijkertijd ook criminelen aan. Fraude, ponzi’s en hacks houden de veiligheidsdiensten wereldwijd bezig. 

Action Fraud heeft onderzoek uitgevoerd naar cryptofraude in het VK. Uit het onderzoek blijkt dat alle gemelde fraude heeft geleid tot verliezen van meer dan £146 miljoen ($ 200 miljoen).

Hiermee is het cijfer 30% hoger dan voor heel 2020, zei de politie van de City of London.

Gerelateerd: Veelvoorkomende oplichtingspraktijken en wat je hiertegen kunt doen 

Action Fraud, het nationale meldpunt voor fraude en cybercriminaliteit van het VK, heeft sinds het begin van het jaar 7.118 meldingen van crypto fraude ontvangen, wat neerkomt op een gemiddeld verlies van meer dan £20.500 ($ 28.000) per keer. Dit zijn slechts de meldingen, naar verwachting ligt het werkelijke fraudebedrag nog een stuk hoger omdat een hoop mensen een fraudegeval niet melden.

18- tot 25-jarigen waren goed voor het hoogste percentage meldingen (11 procent) en meer dan de helft (52 procent) van de slachtoffers was 18 tot 45 jaar oud.

Detective Chief Inspector Craig Mullish beschreef de aanzienlijke toename van crypto-fraude in de afgelopen jaren als “niet verrassend”, gezien de toegenomen tijd die mensen online doorbrengen en de enorme waardestijging van cryptovaluta.

Een van de meest voorkomende methoden om slachtoffers op te lichten in het VK is door middel van nep advertenties waarbij afbeeldingen van bekende personen worden gebruikt om te adverteren voor frauduleuze partijen. Hierdoor worden ze door veel mensen gezien als “echt.” Action Fraud uit het VK ontving tussen april 2020 en maart 2021 558 meldingen van beleggingsfraude, waarvan 79% met crypto.

Er zijn vooralsnog geen exacte cijfers bekend vanuit Nederland met betrekking tot cryptofraude.