McLaren Racing kondigde eerder vandaag een samenwerking aan met Tezos (XTZ). McLaren Racing zei dat het van plan is een non-fungible token (NFT) platform te bouwen op de Tezos-blockchain.

Het platform zal NFT’s weergeven die de geschiedenis en het erfgoed van McLaren Racing en beroemde coureurs illustreren. McLaren noemde het Proof-of-Stake-model dat het Tezos-netwerk aandrijft – dat minder energie-intensief is dan Proof-of-Work-blockchains – als de belangrijkste sleutel tot het partnerschap.

Als onderdeel van de overeenkomst zullen de racepakken van McLaren’s Formule 1- en INDYCAR-coureurs de branding van Tezos dragen. McLaren is geen onbekende in de crypto- en blockchain-wereld, nadat het in maart had aangekondigd dat het een officieel fantoken zou creëren via het Turkse cryptobedrijf Bitci.com

Wat kunnen we verwachten?

We kunnen vergelijkbare voordelen verwachten als bij andere sporten waar fan tokens vaker voorkomen, zoals in het voetbal. Manchester City tekende onlangs een deal met Socios.com voor $CITY-fantokens en ook FC Barcelona en vele andere clubs werken samen met Socios.com. Met Socios kunnen token-bezitters rewards verzamelen, toegang krijgen tot promoties, mobiele games spelen en stemmen in de peilingen van de club. 

Blockchain-oplossingen zoals verzamelobjecten en fantokens zijn een manier om nieuwe inkomstenbronnen binnen te halen en verschillende manieren te verkennen om fans betrokken te houden.

De racesport en cryptocurrencies zijn geen onbekenden van elkaar. Ook Red Bull Racing, het team van Max Verstappen, heeft Tezos als sponsor. Aston Martin Racing waar Sebastian Vettel een stoeltje bezit werkt samen met de exchange Crypto.com en Socios.com om fantokens mee te lanceren.

Het verschil met een fantoken en de aangekondigde NFT’s van McLaren Racing is dat fantokens fungibel zijn – alle tokens zijn hetzelfde. Non fungible tokens (NFT’s) daarentegen vertegenwoordigen een belang in een specifiek object, meestal een verzamelobject. Zowel NFT’s als fantokens zijn verhandelbaar.