Een aantal grote bedrijven als McDonalds, Starbucks en Subway zijn naar verluidt betrokken bij de ontwikkeling van China’s digitale yuan. De bedrijven gaan wellicht binnenkort de digitale yuan proefdraaien, meldt het Chinese InterChain Pulse op 23 april.

De digitale yuan, of renminbi, is een cryptocurrency ontwikkeld door de People’s Bank of China (PBoC), de centrale bank van het land. De verwachtingen rondom deze central bank digital currency (CBDC), ook bekend als een digital currency electronic payment system (DC/EP), zijn hooggespannen.

InterChain Pulse meldt dat op 22 april een zogeheten ‘pilot promotion meeting’ gehouden werd met 19 bedrijven. Naast McDonalds, Starbucks en Subway, waren ook vertegenwoordigers aanwezig van onder andere hotels, winkels, bakkers en verkopers van Chinese gestoomde broodjes (baozi).

Daarnaast waren ook vertegenwoordigers aanwezig van vier grote banken: de Commercial Bank of China, de Agricultural Bank of China, de Bank of China en de China Construction Bank. Ook Tencent en Ant Financial waren present, de grote technologiebedrijven achter AliPay en WeChat, de enorm populaire berichtendiensten en betaalapps van het land.

De meeting (alsmede de aanstaande test) vond plaats in Xiong’an New Area. Xiong’an is een vrij nieuwe stad in China waar momenteel nog veel gebouwd wordt. De proef in Xiong’an zal zich vooral richten op het gebruik van de CBDC in de horeca en in de detailhandel. Naar verluidt is het plan om andere soorten testen te draaien in drie andere steden: Shenzhen, Suzhou en Chengdu.

Ook is de Agricultural Bank of China al begonnen met interne proeven van een mobiele wallet-app voor de CBDC. China is naar verluidt al sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van deze DC/EP. De ontwikkeling kwam in 2019 in een stroomversnelling terecht door de aankondiging van Facebook’s Libra, maar werd begin dit jaar vertraagd door de uitbraak van het coronavirus.

Een bankvertegenwoordiger meldt dat de digitale yuan wellicht onderdeel zal zijn van de Olympische Winterspelen in Peking in 2022. Dat zou kunnen betekenen dat de digitale yuan medio 2021 zal lanceren, al is een exacte datum vooralsnog onbekend.