Internationale payment provider Mastercard heeft vandaag een eigen virtuele testomgeving aangekondigd voor centrale banken om CBDC-use cases te evalueren. In de testomgeving wordt een simulatie mogelijk gemaakt van uitgifte, distributie en uitwisseling van CBDC’s tussen banken, financiële dienstverleners en consumenten. Mastercard zegt zijn expertise in te willen zetten om de praktische, veilige en beveiligde ontwikkeling van digitale valuta mogelijk te maken.

Belanghebbenden, zoals centrale banken, commerciële banken en tech-bedrijven worden uitgenodigd door Mastercard om samen te werken en technische ontwerpen van CBDC’s te beoordelen. Mastercard hoop hiermee de interoperabiliteit met bestaande betalingsoplossingen te evalueren die vandaag de dag beschikbaar zijn voor consumenten en bedrijven.

Hoewel er een verscheidenheid aan potentiële operationele modellen bestaat, is de primaire benadering gefocust op dat centrale banken valuta uitgeven en distribueren, inclusief digitale valuta, via commerciële banken en andere gelicentieerde betalingsproviders. Mastercard gooit het over een andere boeg en begrijpt dat elke centrale bank een andere benadering en behoefte heeft in de verkenning van CBDC’s, het platform staat klaar om te onderzoeken of CBDC’s passen bij de behoeften van een regio of land. Zo kan de virtuele testomgeving worden aangepast naar de behoeften van de centrale bank.

Het systeem kan het volgende:

  • Een CBDC-ecosysteem voor uitgifte, distributie en uitwisseling met banken en consumenten simuleren, inclusief hoe een CBDC kan communiceren met bestaande betalingsnetwerken en infrastructuren – bijv. Kaarten en realtime betalingen.
  • Laten zien hoe een CBDC door een consument kan worden gebruikt om overal ter wereld voor goederen en diensten te betalen.
  • Verschillende CBDC-technologieontwerpen en use-cases bestuderen om sneller de waarde en haalbaarheid in een markt te bepalen.
  • De ontwikkelingsinspanningen van CBDC evalueren, inclusief de technische opbouw, beveiliging en vroege testen van het ontwerp en de operaties.