Wat is een marketcap of marktkapitalisatie?

Regelmatig wordt er in crypto-gerelateerde artikelen de term ‘marketcap’ of ‘marktkapitalisatie’ gebruikt. Ook wordt er vaak verwezen naar websites zoals coinmarketcap.com die een complete lijst bijhouden van munten op basis van de marketcap. Maar wat betekent dat nou eigenlijk?

Een marketcap is de totale marktwaarde van de totale omloop van de munt. De prijs van een munt wordt bepaald aan de hand van een gemiddelde van verschillende beurzen. Elke beurs of broker heeft namelijk net een iets andere prijs, vaak zijn de verschillen binnen een paar procent, maar in sommige gevallen (voornamelijk bij munten met een lage handel) ligt dit wat hoger. Deze gemiddelde prijs wordt vervolgens vermenigvuldigd met de aantal munten in omloop, dit verschilt continu omdat het netwerk van een munt nieuwe munten uitgeeft bij het minen.

Hoe bereken je de marketcap?

Om de marketcap van Bitcoin te berekenen moet de totale voorraad vermenigvuldigd worden met de prijs. Aan de hand van deze formule kan de marketcap berekend worden. Deze formule werkt op deze manier voor iedere munt. De volgorde op coinmarketcap verschuift regelmatig omdat munten dalen en stijgen in waarde. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de top 10 vandaag en die van een jaar geleden zie je al snel dat er veel verschillen te vinden zijn.

Top 10 coins

Coinmarketcap baseert de top 10 coins op basis van de marketcap van de munten. Bitcoin heeft hiervan de grootste, hoewel deze in het verleden bijna is ingehaald door Ethereum tijdens de bullrun in 2017.