mainnet vs. testnet

Als je jezelf een beetje in de wereld van cryptocurrency’s hebt gestort ben je de termen mainnet en testnet waarschijnlijk al eens tegengekomen. Wat het precies is? Dat gaan wij je aan de hand van dit artikel uitleggen!

Wat is een mainnet?

Wanneer een nieuwe token of ICO op de markt verschijnt heeft deze meestal nog geen eigen blockchain. Veel nieuwe tokens draaien als ERC-20 tokens omdat deze draaien op het gelijknamige netwerk van Ethereum. Deze munten willen uiteindelijk over op een eigen blockchain. Wanneer een munt over gaat op een eigen blockchain noemen we dit het mainnet, het hoofdnetwerk van de munt.

Wat is een testnet?

Voordat een munt overgaat op een eigen mainnet worden alle functionaliteiten getest. De functionaliteiten worden getest op een zogenoemd ’testnet’. Het testen gebeurt achter gesloten deuren en is in tegenstelling tot het mainnet niet opengesteld voor het publiek. Wanneer alles werkt zoals het hoort gaat het over in een mainnet.

Tokenswap

Wanneer een munt overgaat op een eigen mainnet verandert het gebruik van de blockchain. Dit betekent dat de munt aangepast dient te worden om te passen op de nieuwe blockchain. Dit heeft vaak ook een naamswijziging als gevolg. Zo ging Vechain (VEN) na de token swap over in Vechain Thor (VET). Een tokenswap gebeurt meestal automatisch in de wallet van een exchange of een broker. Als je bij Bitcoin Meester bijvoorbeeld 10 VEN had voor de swap, dan had je na de swap 1000 VET.

Als je de munten in eigen beheer hebt moet je zelf actie ondernemen. In het geval van een swap zal je meestal op de hoogte worden gebracht met instructies over wat je moet doen.