Litecoin is een nieuwe update rijker. De MimbleWimble Extension Block (MWEB) update is voltooid door de Litecoin Foundation. Deze update is een grote stap voor Litecoin. Hiermee worden namelijk zowel de schaalbaarheid van het netwerk als de privacy verbeterd.
De update werd al een tijd geleden aangekondigd, maar vervolgens moest er nog een hoop gebeuren om de update af te krijgen. Na meer dan een jaar van ontwikkeling is de MWEB update nu dus eindelijk klaar. Hoofdontwikkelaar van Litecoin, David Burkett, zei dat de code voor de update is geschreven en dat deze nu langs een aantal andere programmeurs gaat voor een externe audit. Dit proces kan een aantal weken tot maanden in beslag nemen, afhankelijk van wat er wordt gevonden.
Als dat proces is afgerond wordt de code opgenomen in de codebase van Litecoin en zal deze vervolgens worden uitgerold in de software updates voor node-operators en miners. De community van Litecoin zal uiteindelijk beslissen hoe snel het MWEB wordt geactiveerd.
Voordelen van MimbleWimble
Het Litecoin netwerk mist twee belangrijke onderdelen van een cryptocurrency: fungibiliteit en privacy. In de MimbleWimble update worden deze twee onderdelen aangepakt en verbeterd. Met fungibility bedoelen we dat bepaalde items onderling uitwisselbaar kunnen zijn. Dit geldt uiteraard niet voor cryptocurrencies. Transacties worden allemaal vastgelegd in de blockchain, MimbleWimble lost dit op middels extensieblokken. Dit zijn onderliggende chains die naast de reguliere Litecoin blockchain opereren. Deze optie is overigens niet standaard maar moet worden aangevinkt om te worden gebruikt.
Fun-fact: het MimbleWimble protocol is genoemd naar een Harry Potter-spreuk! Afzenders kunnen het aantal verzonden munten in een transactie verbergen met behulp van ‘verblindende factoren’ terwijl ook de adressen worden verborgen.
Enerzijds maakt de cut-through-functie de MimbleWimble-netwerken goedkoper en gemakkelijker te schalen. Anderzijds kan het protocol juist weer worden geïmplementeerd als een sidechain- of betaaloplossing, wat meer privacy en eveneens schaalbaarheid mogelijk maakt.
Tot nu toe zijn er meerdere blockchain projecten die werken met Mimblewimble, waaronder dus het Litecoin-team. Twee andere voorbeelden zijn Grin en Beam. Grin is een community-gericht project dat werkt aan een lichtgewicht proof-of-concept van het MW-protocol. Beam hanteert een startup-achtige aanpak in hun ontwikkeling.
Beide projecten zijn gebaseerd op Mimblewimble, maar technisch zijn ze enorm verschillend. Het MimbleWimble ontwerp kan dus ook naar eigen idee worden geïmplementeerd.