De organisatie achter de beruchte ‘Libra’ stablecoin, De Libra Association, is bezig met een rebranding om op deze wijze afstand te nemen van de oorspronkelijke door Facebook geleide visie die vorig jaar werd uitgerold.

De Libra Association, bestaande uit 27 aangesloten firma’s, kondigde dinsdag aan dat het zijn naam zou veranderen in Diem (de Latijnse term voor “dag”). Deze aankondiging komt daags nadat er geruchten de wereld in kwam dat het bedrijf zich aan het klaarmaken zou zijn voor een potentiële lancering in 2021 van een enkele, aan dollar gekoppelde stablecoin. 

De organisatie kondigde recent ook het leiderschapsteam aan, waaronder Dahlia Malkhi als Chief Technology Officer, Christy Clark als Chief of Staff, Steve Bunnell als Chief Legal Officer, en Kiran Raj als Executive Vice President voor groei en innovatie en plaatsvervangend General Counsel.

Het team wordt geleid door de eerder aangekondigde CEO Stuart Levey, Managing Director James Emmett, Chief Compliance Officer Sterling Daines, Chief Financial Officer Ian Jenkins en General Counsel Saumya Bhavsar.

Libra werd in juni 2019 onthuld door de social media-gigant Facebook, welke van tevoren ruim een jaar ontwikkelings- en onderzoekswerk heeft verricht. Destijds was er zeer veel weerstand tegenover het project van Facebook, overheden riepen massaal op tot regulering en wetgevers eisten dat de ontwikkelingen zouden worden stilgelegd. 

Een aantal van de oorspronkelijke leden vertrok na de vele weerstand voordat Libra zelfs maar kon beginnen.

Het uiteindelijke bestuursorgaan van Libra, dat formeel werd opgericht in november 2019, heeft later de reikwijdte van het project aangescherpt en in april 2020 aangekondigd dat het een groep stablecoins zou lanceren die elk werden ondersteund door een enkele fiat-valuta of activa.

Er is langzamerhand minder weerstand vanuit de toezichthouders, mede doordat Facebook zich op een afstand houd van het project en geen lid is van de bestuursvereniging. Wel is Facebook’s dochteronderneming Novi (voorheen Calibra) lid van de bestuursvereniging. 

De CEO van de Libra Association, Jack Levey zei in een interview met Coindesk het volgende over de naamsverandering: “Een van de redenen is dat de oorspronkelijke naam, denk ik, verband hield met een eerdere iteratie van het project die moeilijk werd ontvangen door toezichthouders over de hele wereld, en we hebben de propositie drastisch gewijzigd”.

De volgende stap

Libra is klaar om zijn eerste stablecoin, de “Diem-dollar”, te lanceren zodra het een vergunning krijgt van de Zwitserse Financial Market Supervisory Authority (FINMA). De Financial Times meldde voor het eerst dat vorige week een aan een dollar gekoppelde munt zou kunnen worden gelanceerd. FINMA en de Libra Association kunnen beiden nog geen exacte datum geven waarop de lancering plaats zal vinden. 

Bij de lancering zal Diem (moeten) voldoen aan de internationale regelgeving.

In het interview met Coindesk zei Levey dat het project klaar is om op technisch niveau te starten. Ondanks dat het project veel veranderd is ten opzichte van de oorspronkelijke plannen gebruikt het nog steeds een blockchain.